Intr-un act fără precedent în politica Senegalului, Bassirou Diomaye Faye, viitorul președinte al țării, și-a făcut apariția publică alături de ambele soții, Marie și Absa, imediat după încheierea campaniei prezidențiale.

Gestul lui Faye semnalează o acceptare deschisă a poligamiei, o practică tradițională în Senegal, țară cu o majoritate musulmană de peste 90%.

Poligamia, deși este o tradiție și practică religioasă în Senegal, a stârnit dezbateri aprinse și controverse. Un raport al Comisiei ONU pentru drepturile omului din 2022 a criticat poligamia ca fiind o formă de discriminare împotriva femeilor, care ar trebui eliminată. Cu toate acestea, Faye, care a fost ales președinte în primul tur al alegerilor din 24 martie, cu 54,28% din voturi, pare să pună un accent pe transparența acestui aspect al vieții sale personale.

Acompaniat de soțiile sale într-un moment simbolic pentru țară, Faye și-a consolidat victoria electorală, învingând orice controversă legată de poligamia practicată. Casătorit de 15 ani cu Marie Khone și mai recent cu Absa, este tatăl a patru copii și susține deschis poligamia, sugerând astfel o posibilă schimbare în percepția publică asupra acestei practici.

Sociologii și analiștii politici consideră acest moment ca fiind unul de cotitură, ce ar putea influența nu doar protocolul prezidențial, ci și atitudinea societății înspre practica poligamiei, tradițional ascunsă și împărțită de opinii divergente între bărbați și femei. Un raport al Agenției naționale pentru statistică din Senegal estimează că 32,5% dintre senegalezi practică poligamia, un număr semnificativ care arată adâncimea rădăcinilor tradiției în țară.