Reclamă

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, cunoscută pentru orientarea sa pro-europeană și opoziția față de guvernul condus de partidul Visul Georgian, a refuzat să semneze o lege care restrânge drepturile comunității LGBT+. Decizia a fost anunțată miercuri de serviciile sale, potrivit unei relatări AFP citate de Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a președinției georgiene, Marika Bocioidze, a declarat că „Președinta Zurabișvili a refuzat să semneze legea și a trimis-o înapoi în Parlament, fără a i se opune prin veto”.

Legea, contestată vehement de țările occidentale, interzice „propaganda relațiilor homosexuale și a incestului” în instituțiile de învățământ și la emisiunile TV. De asemenea, oferă baza legală pentru interzicerea manifestațiilor ce promovează relațiile homosexuale, precum paradele „Pride” și afișarea drapelului curcubeu al comunității LGBT+.

Reglementările legii includ reafirmarea interzicerii căsătoriilor între persoanele de același sex, deja menționată în Constituția Georgiei, și interzicerea schimbării de sex pe cale chirurgicală. Sondajele efectuate sugerează că această lege reflectă opiniile majoritare din Georgia, o țară cu o cultură creștin-ortodoxă puternică.

Cu toate acestea, legea ar putea intra în vigoare, deoarece președintele Parlamentului are autoritatea de a semna documentul în cazul unui refuz din partea președintei țării.

Parlamentul georgian a adoptat această lege în luna septembrie, argumentând că protejează „valorile familiale și ale minorilor”, și interzice „propaganda relațiilor homosexuale”. Textul de lege a fost aprobat de deputații Partidului Visul Georgian, fiind similar cu legislația existentă în Rusia.

Activiștii și opoziția susțin că noua lege vizează atragerea sprijinului electoratului conservator în contextul alegerilor din 26 octombrie. În același timp, ei acuză partidul de guvernământ că se apropie de Rusia și subminează șansele aderării Georgiei la Uniunea Europeană.

La începutul lunii septembrie, Uniunea Europeană a exprimat critici asupra legii, afirmând că aceasta poate afecta „drepturile fundamentale ale georgienilor și riscă să sporească stigmatizarea și discriminarea unei părți a populației”. Georgia a primit statutul de țară candidată la UE în decembrie 2023, însă negocierile de aderare nu au început din cauza divergențelor cu Bruxellesul, care acuză guvernul de la Tbilisi că atacă valorile tradiționale europene.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro