Președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a calificat sâmbătă Guvernul țării drept ‘ilegitim’ și a anunțat că nu va părăsi funcția atunci când mandatul său se va încheia luna viitoare. Decizia vine în contextul unor proteste masive în capitala Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a-și exprima nemulțumirea față de politica guvernamentală.
Manifestanții, purtând drapele ale Uniunii Europene și Georgiei, s-au strâns în apropierea Parlamentului pentru a-și manifesta sprijinul față de aderarea la UE, care a fost recent suspendată de partidul de guvernământ, Visul Georgian. Această decizie a Guvernului de a opri negocierile cu UE pentru următorii patru ani a declanșat o criză politică și socială intensă.
Salome Zourabichvili, cunoscută pentru poziția sa pro-UE și criticile la adresa Guvernului, a subliniat că nu recunoaște legitimitatea Parlamentului ales să-i desemneze succesorul. ‘Nu există un Parlament legitim’, a declarat ea, adăugând că nu se va desfășura nicio inaugurare până când nu va exista un Parlament recunoscut în mod legal. Ea contestă și rezultatul alegerilor din 26 octombrie, suspectând fraude electorale.
Premierul Irakli Kobakhidze a acuzat opoziția pro-europeană de complot împotriva guvernului, sugerând că se află în desfășurare o tentativă de a iniția o revoluție similară cu evenimentele de pe Maidanul din Ucraina. ‘Unii oameni doresc repetarea acelui scenariu în Georgia. Dar nu va exista niciun Maidan în Georgia’, a precizat Kobakhidze.
Tensiunile au fost amplificate de acțiunile Ministerului de Interne, care a reținut 107 persoane în noaptea de vineri spre sâmbătă, în timpul unor manifestații violente. Demonstranții au ridicat baricade pe bulevardul central Rustaveli și au confruntat poliția, care a răspuns cu tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru dispersarea mulțimii.
În Georgia, încetarea discuțiilor de aderare la UE a stârnit reacții puternice într-o societate care aspiră să facă parte din blocul comunitar european, un obiectiv ce a rămas central în politica națională georgiană, chiar și în fața provocărilor interne intense.