Christine Lagarde, Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a semnalat marți că instituția ar putea începe scăderea ratelor dobânzilor în perioada următoare, dacă nu vor apărea "șocuri majore". În declarații oferite CNBC, Lagarde a evidențiat atenția BCE asupra prețurilor petrolului și impactul conflictului din Orientul Mijlociu, menționând o reacție "relativ moderată" a prețurilor la atacul aerian al Iranului asupra Israelului.
Comentariile Președintei vin după ce BCE a furnizat indicii despre o potențială reducere a dobânzilor la întâlnirea din iunie, pe fondul unui proces dezinflaționist "care se mișcă conform așteptărilor noastre". BCE a menținut ratele dobânzilor la nivel record în ultima întâlnire, dar a indicat o posibilă diminuare a acestora pentru a crește încrederea că inflația va scădea sustenabil spre ținta de 2%.
În cadrul unei discuții cu Sara Eisen de la CNBC, în cadrul Reuniunilor de primăvară ale FMI, Lagarde a subliniat că, în absența unor șocuri adiționale semnificative, va veni momentul "să moderăm politica monetară restrictivă într-un termen rezonabil de scurt". Aceasta reprezintă o schimbare față de pozițiile anterioare ale BCE, care acum consideră "potrivit" să reducă dobânda pentru depozite de 4%, dacă condițiile pietei vor susține trendul dezinflaționist anticipat.
Sumarizând, declarațiile lui Christine Lagarde anticipează o posibilă reducere a ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană, având în vedere dinamica actuală a inflației și evoluții economice globale, cu accent pe stabilitatea prețurilor petrolului și influența politicilor monetare anterioare.