Scandalurile care îi au în vizor pe preoți sunt intens mediatizate mereu. Încercarea de a scoate la suprafață și verigile slabe care nu există legat de acest domeniu este tot mai des întâlnită. În ultima perioadă, doi preoți cunoscuți din România eu trecut prin linșajul mediatic. Părintele Visarion Alexa,iar ulterior cunoscutul Părinte Calistrat.

Un nou caz este scos la lumină în media, acesta vizând cazul unui preot de rând din județul Botoșani. Acesta a fost oprit de la a sluji în Biserică de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Mai mult părintele de la Schitul Orășeni  a fost și cercetat penal. Capul de acuza a fost „exercitarea fără drept a unei profesi”. Asta pentru că a continuat să slujească deși îi fusese ridicat dreptul.

Care a fost motivul pentru care acest preot a fost oprit de BOR de la slujire?

Preotul din județul Botoșani a fost caterisit de către clericii BOR după ce a făcut un gest scandalos. Slujitorul bisericii își îndruma enoriașii să ardă cardurile de sănătate pe care le dețin. În opinia lui, acestea ar fi „lucrul necuratului”. Drept dovadă cuvântul „card”, în sens invers se citește „drac”.

Arhiva presă

Deși a fost luată decizia în ceea ce privește activitatea lui în biserică,acest preot nu s-a dezis de meseria lui. Mai mult, a continuat să slujească, chiar în cadrul Schitului pe care trebui să îl părăsească. Procurorii s-au sesizat și l-au trimis în judecată.

Magistrații au privit însă dintr-o altă perspectivă acest context. Astfel, instanța a anulat decizia de caterisire întocmită de BOR. De altfel, este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru.

Totuși, BOR și-a menținut decizia, comunicându-o inclusiv prin prisma celei mai înalte instanțe de judecată bisericești. Este vorba despre Consistoriul Superior Bisericesc. Ca preot caterisit, Ioan Ungureanu a continuat să conteste această hotărâre.

Preotul a ajuns până la Înalta Curte de Casație. Cu toate acestea, acesta este în continuare trecut în normele de slujire ale bisericii drept caterisit. De asemenea și în ceea ce privește structura instanțelor civile.