Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat, luni, cercetătorilor Daron Acemoglu, Simon Johnson și James Robinson pentru „studiile lor cu privire la modul în care instituţiile sunt formate şi afectează prosperitatea”, a anunțat Academia Regală Suedeză de Științe din Stockholm.
Cei trei laureați activează în Statele Unite ale Americii. Daron Acemoglu, de origine turcă, este profesor la Massachusetts Institute of Technology. La aceeași instituție activează și Simon Johnson, cetățean britanico-american. James A. Robinson, de asemenea britanico-american, predă economia la Universitatea din Chicago.
Conform declarațiilor lui Jakob Svensson, președintele Comitetului Nobel pentru Economie: „Reducerea diferenţelor mari de venituri între ţări este una din cele mai mari provocări ale timpului nostru. Laureaţii au demonstrat importanţa instituţiilor sociale în atingerea acestui obiectiv”.
Organizatorii au subliniat pe site-ul nobelprize.org că „societăţile cu un stat de drept slab şi instituţii care exploatează populaţia nu generează creştere sau schimbare în mai bine”.
Premiul Nobel pentru Economie, în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (echivalentul a 1,1 milioane de dolari), a fost inițiat în 1968 de Banca Centrală a Suediei și a fost pentru prima dată decernat în 1969. Acestor premii li se alătură alți laureați faimoși, printre care Milton Friedman și John Nash.
În 2023, Claudia Goldin a primit prestigiosul premiu pentru progresele sale în înțelegerea impactului participării femeilor pe piața muncii, fiind a treia femeie care a câștigat acest premiu, dar prima care a fost onorată pentru munca sa individuală.
Ceremonia oficială de înmânare a premiilor avea loc la Stockholm în fiecare an pe 10 decembrie, în amintirea zilei de deces a inventatorului știintific suedez Alfred Nobel.