Reclamă

Premiul Nobel pentru biologie a fost câștigat de japonezul Yoshinori Osumi pentru descoperirea unui mecanism al celulelor care se activează în timpul postului. Osumi a demnstrat că, atunci când organismul nu primește aportul alimentar planificat, se declanșează procesul de autofagie, prin care organismul începe să analizeze și să folosească părți inutile ale celulelor sale.

Cercetările lui Osumi au relevat că postul, în special pe perioade scurte de timp, activează aceste mecanisme de întinerire și curățare a organismului. Astfel, stresul provocat de o perioadă de foame determină declanșarea procesului de autofagie, care contribuie la întinerirea structurii celulare.

Totuși, biologul japonez avertizează că acest proces nu este infinit. Dacă pragul de stres provocat de foame este depășit, efectele pot deveni negative. Prin urmare, Osumi recomandă ca perioadele de post să fie de scurtă durată, ideal o zi.

Studiul lui Osumi a fost validat de Comitetul Nobel, care a subliniat că postul controlat de o zi poate fi eficient în creșterea duratei fazei active a vieții prin declanșarea procesului de întinerire celulară.

Osumi sugerează, de asemenea, ca în timpul acestor perioade de post să se consume multă apă purificată. În plus, după perioada de post, este recomandat un aport diversificat de nutrienți prin consumul de legume.

Chiar dacă postul de o zi pare a fi benefic pentru organism, este important să nu se omită faptul că orice decizie legată de sănătate trebuie luată în urma consultării unui medic sau a unui profesionist în domeniul sănătății. Acesta va putea oferi sfaturi personalizate în funcție de starea de sănătate și de nevoile individuale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro