Reclamă

Cinci proiecte de conservare a patrimoniului cultural au câștigat marele premiu la ediția din 2024 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu, anunțate în cadrul unei ceremonii la Ateneul Român din București. Printre câștigători se numără reabilitarea unei mine istorice din Polonia, restaurarea bisericii săsești din Alma Vii, România, restaurarea unor clădiri agricole tradiționale din Irlanda, reconstrucția cetății Tsiskarauli din Georgia și o asociație pentru conservarea monumentelor din Croația.

Biserica saxonă din Alma Vii a obținut, de asemenea, Premiul Publicului, după ce a atras cele mai multe voturi de la public. Iliana Ivanova, comisarul european pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, și prof. dr. Hermann Parzinger, președintele executiv al Europa Nostra, au fost co-gazdele ceremoniei care a adunat aproximativ 800 de specialiști și susținători ai patrimoniului din întreaga Europă.

„Patrimoniul cultural este fundamentul identității și diversității Europei”, a declarat Iliana Ivanova. Ea a felicitat câștigătorii pentru realizările lor extraordinare, subliniind rolul esențial al patrimoniului cultural în promovarea inovației și dezvoltarea sustenabilă.

Printre invitații speciali s-au numărat prof. dr. Sergiu Nistor, consilier prezidențial, Raluca Turcan, ministrul Culturii, și Nicușor Dan, primarul Capitalei. Evenimentul a făcut parte din Summit-ul European al Patrimoniului Cultural 2024, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis.

Câștigătorii Grand Prix-ului au fost selectați din rândul celor 26 de câștigători din 18 țări europene de către Consiliul Europa Nostra, pe baza recomandărilor unui juriu independent. Fiecare laureat a primit un premiu de 10.000 de euro.

Proiectul din Polonia include revitalizarea unei mine istorice fondată în 1792, care prin eforturile comune ale foștilor mineri și orașului Rybnik a fost transformată într-un centru cultural și recreativ.

Proiectul din Alma Vii a fost coordonat de Fundația Mihai Eminescu și a beneficiat de sprijinul Fondului Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturii și Granturi EEA. Demersul și-a propus să păstreze integritatea arhitecturală a bisericii și să stimuleze turismul sustenabil.

Proiectul irlandez a vizat restaurarea a peste 1.000 de clădiri agricole tradiționale, iar cel georgian, susținut de mai multe organizații internaționale, a adus o nouă viață cetății Tsiskarauli.

Asociația croată a fost implicată în conservarea zidurilor și Centrului Vechi din Dubrovnik, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1979.

La finalul ceremoniei, a fost lansat apelul de înscrieri pentru ediția din 2025 a premiilor, termenul limită fiind 20 noiembrie 2024.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro