Reclamă
Reclamă

Premierul slovac Robert Fico a făcut miercuri primele declaraţii publice după ce a fost împuşcat la jumătatea lunii mai. Într-un mesaj video, Fico a anunţat că îşi va relua treptat activitatea în săptămânile următoare şi că îl iartă pe cel care a încercat să-l ucidă, conform agenţiilor internaţionale de presă, preluate de Agerpres.

În mesajul său postat pe Facebook, Fico a menţionat că nu crede că tentativa de asasinat asupra sa a fost doar o acţiunea unui „nebun singuratic”, ci l-a descris pe atacator drept un activist al opoziţiei. Cu toate acestea, premierul slovac a afirmat că îl iartă şi nu va iniţia o acţiune judiciară contra suspectului, aflat în prezent în arest.

Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost împuşcat pe 15 mai în orașul Handlova, în timp ce ieşea de la o şedinţă de guvern. Un individ înarmat, Juraj Cintula, a tras cinci gloanţe, dintre care patru l-au nimerit pe premier. Fico a fost transportat în stare critică la un spital din Banska Bystrica şi a fost supus la două intervenţii chirurgicale.

Reclamă

El a fost externat pe 31 mai şi îşi continuă recuperarea la domiciliu, estimând că îşi va relua progresiv activitatea către sfârşitul acestei luni sau începutul lunii iulie.

Juraj Cintula, atacatorul de 71 de ani, este fost bodyguard la un mall şi autor a trei cărţi de poezii. Cintula a avut în trecut legături cu grupări radicale şi a recunoscut în faţa anchetatorilor motivaţia politică a atacului. El a declarat că era nemulţumit de atitudinea lui Robert Fico faţă de Uniunea Europeană, de reformele iniţiate de guvern în parchetul anticorupţie şi presa publică, reforme criticate de opoziţia progresistă şi de Comisia Europeană.

Fico a cerut desfiinţarea procuraturii anticorupţie şi a televiziunii publice, pe care le-a acuzat de partizanat politic împotriva sa şi în favoarea opoziţiei liberale. În plus, Cintula a mărturisit că ar fi dorit continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, care a fost sistat de Robert Fico imediat ce a preluat conducerea guvernului. El a subliniat, însă, că nu intenţiona să îl ucidă pe Fico, ci doar să îi facă rău.

Robert Fico, un politician social-democrat apropiat de premierul ungar Viktor Orban, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie, după ce partidul său Smer-SD a câștigat alegerile legislative. Câştigarea alegerilor prezidenţiale din aprilie de către aliatul său Peter Pellegrini a intensificat criticile din partea presei şi a partidelor de opoziţie, care au organizat proteste antiguvernamentale.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro