Recent, premierul Ciolacu a lansat o declarație prin care spera să liniștească pensionarii cu venituri mici, afirmând că pensiile acestora vor crește mai mult decât cele cu venituri mari în anul 2024.

Cu toate acestea, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a venit cu exemple concrete care contrazic această afirmație.

Există o preocupare ridicată în privința pensionarilor cu venituri mici în România, iar mulți dintre aceștia primesc pensii sub 1.300 de lei. În acest context, președintele CNPP a prezentat un exemplu concret prin care a evidențiat faptul că această categorie de pensionari nu va beneficia de o creștere semnificativă în urma recalculării pensiilor.

Pensiile mici ale românilor

În România, un număr mare de pensionari se confruntă cu pensii mici, în unele cazuri chiar sub suma de 1.100 – 1.300 de lei. Potrivit președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, aceștia nu vor primi o majorare semnificativă în cadrul recalculării pensiilor.

Această declarație contrazice pe cea a premierului Marcel Ciolacu, care a afirmat recent că pensiile mici vor crește mai mult decât cele cu venituri mari în anul 2024. Prim-ministrul a evidențiat că noua Lege a pensiilor va elimina peste 90% din inegalitățile existente. Din păcate, realitatea nu corespunde acestor promisiuni.

Exemplul oferit de președintele CNPP

Daniel Baciu, președintele CNPP, a prezentat recent un exemplu concret în cadrul unei intervenții televizate, pentru a ilustra creșterea pensiei unui pensionar cu un venit actual de 1.125 de lei. Conform oficialului CNPP, după indexarea pensiei începând cu 1 ianuarie 2024 în funcție de rata inflației, valoarea acesteia va ajunge la 1.258 de lei. Cu toate acestea, la recalcularea din septembrie 2024, acest pensionar va primi doar câțiva lei în plus. Motivul constă în faptul că acesta a contribuit la sistemul de pensii doar timp de 15 ani.

Premierul României, contrazis de șeful Casei de Pensii Publice: Pensionarii care vor primi cei mai puțini bani în urma recalculării pensiilor

Președintele CNPP a explicat că pensionarul cu o contribuție de doar 15 ani și 28 de zile se află în prezent la nivelul indemnizației sociale. După majorarea pensiei începând cu 1 ianuarie 2024, aceasta va crește la 1.258 de lei. Cu toate acestea, la recalcularea din septembrie 2024, pensionarul va rămâne la nivelul indemnizației sociale.

Motivul constă în faptul că acesta nu primește puncte de stabilitate din cauza faptului că stagiul său de cotizare este sub 25 de ani. Astfel, această persoană va primi o pensie de doar 1.281 de lei, adică la nivelul indemnizației sociale. Aceasta constituie o problemă gravă, întrucât în România există mulți pensionari cu venituri sub suma de 1.300 de lei.

Vești proaste de la șeful CNPP

Conform datelor Institutului Național de Statistică, aproximativ 1,14 milioane de pensionari beneficiază în prezent de indemnizație socială. Această categorie de pensionari este expusă riscului de a nu primi o creștere semnificativă în urma recalculării pensiilor.

Noua Lege a pensiilor avantajează în primul rând pe cei care au muncit peste 25 de ani, oferindu-le puncte bonus sau de stabilitate în funcție de perioada lucrată. Astfel, faptul că mulți pensionari cu venituri mici nu au contribuit suficient timp la sistemul de pensii reprezintă o piedică în obținerea unei pensii mai mari.

Formula de calcul pentru recalcularea pensiilor

Recalcularea pensiilor se realizează în conformitate cu o formulă precisă. Aceasta constă în înmulțirea valorii punctului de referință (VPR), care este de 81 de lei, cu numărul total de puncte acumulate de către pensionar. Numărul total de puncte este alcătuit din puncte contributivitate, puncte stabilitate și puncte perioade asimilate si necontributive. Punctele de necontributivitate includ anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte pentru fiecare an).

Punctele de contributivitate reprezintă anii în care s-a contribuit la sistemul de pensii, fiind acordat un punct pentru fiecare an. Punctele de stabilitate sunt acordate în funcție de perioada de muncă, astfel: 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.