În cadrul unei conferințe de presă desfășurate în timpul întoarcerii de la summitul european din Bruxelles, Premierul polonez Donald Tusk a declarat că situația de pe frontul ucrainean este critică, iar următoarele săptămâni ar putea decide soarta conflictului declanșat de invazia rusă. Tusk a subliniat că Polonia nu poate oferi Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot deoarece este esențial să-și protejeze propriul spațiu aerian.

Rusia a intensificat atacurile aeriene împotriva Ucrainei, inclusiv bombardarea infrastructurii critice, ceea ce a determinat cereri urgente din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru noi sisteme antiaeriene și rachete. Cu toate acestea, Polonia, deși solidară cu cauza ucraineană, a explicat că nu dispune de suficiente sisteme Patriot pentru a le furniza.

În contextul acestui conflict, Germania a anunțat că va oferi Ucrainei un sistem antiaerian Patriot suplimentar, încurajând alte națiuni să participe la inițiativă. Donald Tusk a reiterat că toate statele membre UE sunt solicitate să contribuie la securitatea spațiului aerian ucrainean, așa cum a fost decis la summitul european.

Pe plan internațional, un proiect de lege ce prevede un ajutor militar și financiar de 60,84 de miliarde de dolari pentru Ucraina este în așteptare de aprobare în Congresul SUA. Acest ajutor, cerut de președintele Joe Biden, a fost întârziat de dispute politice, dar recent, s-au făcut pași spre deblocarea fondurilor destinate Ucrainei, Israelului și Taiwanului.

Situația dificilă a forțelor ucrainene este agravată de lipsa munițiilor, accentuată de întârzierea ajutorului american. Comandantul-şef al armatei ucrainene și președintele Zelenski au indicat o deteriorare a poziției trupelor ucrainene, în special pe frontul de est, unde Rusia își arată superioritatea artileriei.