Reclamă

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a afirmat că, deși comunitatea internațională este pregătită să furnizeze gaze pentru a soluționa criza energetică din Transnistria, o soluție durabilă necesită retragerea trupelor rusești din regiune. Aceste declarații au fost făcute într-un interviu acordat în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, relatează AFP și Agerpres.

Recean a acuzat Rusia de instaurarea instabilității în Republica Moldova în scopul formării unui guvern pro-Moscova după alegerile legislative planificate pentru toamnă. „Această criză a gazului şi energiei în Transnistria vizează să creeze o criză de securitate în Moldova, în toată Moldova şi în întreaga regiune”, a declarat premierul.

În cadrul discuțiilor cu liderii Uniunii Europene la Davos, premierul moldovean a subliniat nevoia de cooperare internațională pentru a combate ceea ce el numește „agresiunea Rusiei împotriva Moldovei”. Soluția propusă de Recean include acceptarea gazului și cărbunelui de la comunitatea internațională de către autoritățile separatiste din Transnistria sau reluarea livrărilor de către Gazprom. Totuși, până acum autoritățile transnistrene nu au acceptat aceste oferte. „Dar lucrăm la aceasta”, a adăugat Recean.

În opinia premierului moldovean, retragerea trupelor rusești și înlocuirea actualei misiuni de menținere a păcii cu una civilă, condusă de Națiunile Unite, sunt esențiale pentru reinstaurarea stabilității. El a subliniat că, „Rusia intenţionează să-şi consolideze puterea şi prezenţa militară pentru a provoca Ucraina la vest şi sud-vest, adică în regiunea Odesa”. Acțiunile Moscovei sunt percepute drept eforturi de destabilizare a Moldovei.

Recean a menționat că, probabil, alegerile parlamentare vor avea loc în septembrie și a avertizat că Rusia ar putea exercita presiuni pentru instalarea unui guvern pro-rus dispus să întărească prezența militară a Rusiei în regiune. Pe de altă parte, Rusia a fost acuzată de implicare în alegerile prezidențiale din noiembrie, câștigate de Maia Sandu, președinta pro-UE a țării.

Un referendum organizat în octombrie a arătat un sprijin relativ restrâns pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Premierul Recean speră ca țara să înceapă negocierile de aderare la UE în acest an, cu obiectivul final de a deveni membru al Uniunii până în 2030.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro