Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că susține ordonanța antidrog, deși peste 150.000 de români au semnat o petiție online pentru retragerea acesteia. “Nu e o catastrofă să rămâi două zile fără permis”, a precizat Ciolacu.
Premierul a mai promis că vor fi achiziționate aparate noi de testare pentru a reduce timpul necesar analizării rezultatelor. „În acest moment, ceea ce reclamă dânșii (șoferii – n.r.) este că aceste teste se fac într-o perioadă mult prea lungă. Cred că legea este bună, pentru că ne amintim de 2 Mai (accidentul din 2 Mai – n.r.); această lege este și în Germania, și în Spania, este peste tot. Statul român trebuie să dea un răspuns în timp real. Consider că între 48 și 72 de ore este un răspuns într-un timp rezonabil; mă refer la testele de sânge.
Se face ca în toată lumea primul test. Am înțeles că dacă iei Nurofen în acel moment, poate fi testul pozitiv; se face testul de sânge și în 48 de ore se dă răspunsul. Cred că nu e o catastrofă că rămâi fără permis două zile. Acum nu există această capacitate, mai ales la IML București, unde durează trei-patru luni. Luni voi discuta cu ministrul Finanțelor. Un astfel de aparat de testare costă 300.000 de euro; nu e un capăt de țară pentru un stat de mărimea României. Vom vedea ca procedurile de achiziție să fie cât mai rapide. După ce statul român își face treaba și este capabil să dea un răspuns în timp real, venim cu aplicarea legii”, a declarat Marcel Ciolacu.
În același timp, MAI nu intenționează să schimbe ordonanța, a afirmat secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu. Ministerul va propune Guvernului să accelereze analizarea rezultatelor testelor antidrog, astfel încât acestea să fie disponibile în cel mult 72 de ore. „În dezbaterile publice, reprezentanții INML au venit cu precizări clare; pe partea de competență, ne-au asigurat că în cursul acestei veri să ajungă la maxim o săptămână în toată țara. Problema nu este actul normativ; acest act este pentru a preveni situațiile în care șoferii drogați omoară oameni. Nu vom aprecia că actul trebuie schimbat. Practica de analizare a rezultatelor, de procesare, tot ce înseamnă aplicarea mecanismului din perspectiva probelor de laborator trebuie îmbunătățit. De aceea, vom propune Guvernului o procedură de accelerare a probelor biologice, astfel încât să fie undeva până în 72 de ore”, a explicat Despescu.
El a dat asigurări că dispozitivul folosit în prezent își face bine treaba, deși datele arată că 1 din 2 teste antidrog pozitive realizate de poliție sunt fals pozitive. „Dispozitivul este un aparat certificat tehnic, un dispozitiv folosit și în alte state. Acest dispozitiv detectează cele mai mici concentrații de substanțe interzise. Dacă aparatul detectează anumite concentrații, nu înseamnă că nu există aceste concentrații, că nu a consumat ceva interzis”, a adăugat Despescu.
Pe de altă parte, șoferii susțin că numeroase medicamente pot duce la rezultate fals pozitive ale testelor. Secretarul de stat le recomandă acestora să fie atenți la medicamentele pe care le iau și să se consulte cu medicul.
Peste 140.000 de oameni au semnat o petiție online pentru anularea ordonanței care prevede că cei care refuză să sufle în drugtest sunt lăsați fără permis până la venirea rezultatelor testelor biologice. Acest proces poate dura luni de zile, în unele județe chiar și jumătate dintre aparatele de testare antidrog dând rezultate fals pozitive. Ordonanța a fost publicată sâmbătă seara în Monitorul Oficial.