Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că România se confruntă în continuare cu un deficit comercial de aproximativ trei miliarde de euro și a precizat că țara noastră continuă să exporte semnificativ materie primă, în timp ce importă produse procesate. Ciolacu a subliniat că situația este influențată de structura acestui deficit, și a anunțat că săptămâna viitoare Ministerul Agriculturii va efectua o analiză detaliată pentru a identifica măsurile necesare reducerii deficitului în anul următor.
Vorbind despre bugetul Ministerului Agriculturii, premierul a remarcat că acesta a beneficiat de cel mai mare buget de după Revoluție, un procent de aproximativ 2% din PIB, datorită provocărilor cauzate în special de războiul din Ucraina. Pentru anul în curs, Ministerul Agriculturii își păstrează un buget considerabil mai mare, cu scopul de a asigura continuarea proiectelor începute anul trecut, având un total de circa 3,5 miliarde de euro în diverse sectoare de dezvoltare.
Ciolacu a abordat și problema accesului producătorilor români la marile lanțuri de magazine, explicând că începând de săptămâna viitoare, ministrul agriculturii va începe discuții cu retailerii pentru a facilita includerea produselor românești pe rafturile acestora. Premierul a subliniat necesitatea de a compara legislația europeană și de a face tot posibilul ca producătorii români să fie avantajați într-un mod concurențial.
Un alt subiect discutat de premier a fost deficitul major la carnea de porc, în timp ce la carnea de pasăre România a devenit un important exportator. Ciolacu a menționat continuarea politicii de licensing pentru importurile din Ucraina, pentru a sprijini producătorii locali și a scădea deficitul comercial prin creșterea accesibilității produselor românești pe piață.
Pe un alt ton optimist, premierul a asigurat că România nu întâmpină probleme de siguranță alimentară, cu o suprafață de 1,6 milioane de hectare irigate, cu posibilitatea extinderii până la 2 – 2,2 milioane hectare, potrivit estimărilor pentru anul acesta.