Premierul Marcel Ciolacu a declarat că omologul său spaniol, Pedro Sanchez, urmează să efectueze o vizită în luna iulie în România, pentru a participa la semnarea acordului bilateral privind dubla cetățenie acordată românilor din Spania.

‘Am văzut abordarea de până acum, când se apropie alegerile începem să vorbim despre Diaspora. Sunt două perspective diferite, ce trebuie să faci pentru românii care sunt plecați. (…) Primul pas e să recunoști că ești bolnav, să admiți că 5-6 milioane de români sunt plecați și (…) în toate deplasările pe care le faci, întâlnirile externe cu premieri omologi, din țările în care comunitățile românești sunt foarte mari, să te implici direct. Și am încercat lucrul acesta, am avut cu cancelarul Olaf Scholz, am vorbit foarte mult de sezonieri, acolo au fost marile probleme… Adică, cumva, să-i redai demnitatea și românul să fie tratat în Germania la fel ca și germanul. Știți, e de notorietate prietenia cu premierul Pedro Sanchez. Va veni în luna iulie să semneze dubla cetățenie pentru români’, a declarat Marcel Ciolacu vineri, la România TV.

Acesta a adăugat că, după Franța și Portugalia, România devine, astfel, al treilea stat al UE care semnează un astfel de acord cu Spania, țară unde este prezentă o comunitate de peste un milion de români.

Premierul a ținut să explice că acest demers nu înseamnă îndepărtarea românilor din Spania de țară, întrebat în acest sens. ‘Sunt două lucruri diferite. (…) Ai o dublă provocare, să faci pentru români… ei aleg dacă rămân sau se mai întorc’, a răspuns Ciolacu.

El a dat ca exemplu și discuții purtate cu premierul de la Roma, Giorgia Meloni, privind recunoașterea Bisericii Ortodoxe Române a statutului de cult pe teritoriul Italiei.

‘La Giorgia Meloni, am obținut lucrul pe care nu l-a obținut nimeni în 30 de ani de… Biserica Ortodoxă să fie recunoscută ca și cult pe teritoriul italian, astfel încât să poată atrage fonduri și să se autosusțină’, a afirmat Ciolacu.

Acesta a subliniat că, în calitate de premier, are datoria să creeze oportunități pentru românii din afara granițelor.

‘Eu nu mă bag peste decizia nimănui, eu am datoria să creez oportunități. Deciziile îți aparțin, dar dacă decizia ta este să rămâi în Italia, eu vreau ca religia ta să fie respectată’, a spus Ciolacu.