Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a efectuat o vizită oficială în Ucraina.

Este pentru prima oară după 1945 când un lider al statului pășește într-o zonă de război. Călătoria lui a fost organizată în mare secret, iar vestea că este deja pe drum către Kiev a suprins pe toată lumea. 

Fumio Kishida, prim-ministrul nipon, a efectuat marți, 21 marite, o vizită în Ucraina. El a călătorit cu trenul din Polonia către Kiev, unde a avut o întrevedere cu președintele Volodimir Zelenski.

Ministerului de Externe din Japonia a anunțat, înainte ca Fumio Kishida să ajungă în Ucraina, care este scopul vizitei sale.

Își va arăta respectul față de poporul ucrainean care își apără patria sub conducerea președintelui Zelenski și își va exprima solidaritatea și susținerea neclintită pentru Ucraina, în calitatea sa de lider al Japoniei și al G-7., a transmis instituția.

După ce a fost primit în capitala Ucraineană, Kishida a ajuns și în localitatea Bucha. Aici, în cursul anului trecut, trupele rusești au comis un adevărat masacru, ucigând sute de ucraineni nevinovați. Cadavrele lor au fost descoperite după ce armata Kievului a eliberat localitatea. Iar imaginile surprinse atunci au provocat durere în toată lumea.

Premierul a depus o coroană de flori în fața bisericii Sfântul Andrei din Bucha, apoi a onorat memoria victimelor cu un moment de reculegere.

Lumea a fost șocată când civili nevinovați au fost uciși în Bucha, în urmă cu un an. Simt o mare furie din cauza atrocităților comise aici. Aș dori să transmit condoleanțe tuturor victimelor și răniților în numele cetățenilor japonezi. Japonia va continua să ajute Ucraina cu cele mai mari eforturi pentru a recâștiga pacea.,a transmis el.

China vrea ca Japonia să susțină pacea în Ucraina

O reacție imediată la vizita lui a venit din partea Chinei, care speră că întrevederea dintre Fumio Kishida și Zelenski va contribui la „răcorirea situaţiei„ şi „nu opusul”. În plus, Beijingul a susținut că întreaga comunitate internaţională trebuie să se menţină pe direcţia corectă și să căute pacea, dar și să caute soluții prin care să se rezolve criza din Ucraina.

Vizita oficialului de la Tokio are loc simultan cu cea a președintelui Chinei, Xi Jinping, la Moscova. Liderul de la Beijing a avut mai multe întrevederi cu Vladimir Putin, iar printre subiectele atinse în discuțiile lor s-a numărat și pacea din Ucraina.