Premierul italian Giorgia Meloni a criticat negocierile cu ușile închise privind posturile de conducere din Uniunea Europeană, afirmând că este „suprarealist” faptul că opiniile alegătorilor europeni nu au fost luate în considerare, informează Politico.
„Există persoane care susțin că cetățenii nu sunt suficient de înțelepți pentru a lua anumite decizii și că oligarhia este singura formă acceptabilă de democrație, dar eu nu sunt de acord”, a declarat Meloni miercuri dimineață în parlamentul italian.
Declarațiile sale survin la o zi după ce șase lideri UE din partidele de centru au anunțat că Ursula von der Leyen din Germania, António Costa din Portugalia și Kaja Kallas din Estonia ar trebui să obțină cele mai înalte funcții în cadrul Comisiei Europene, al Consiliului European și, respectiv, al serviciului de politică externă.
Meloni a reacționat vehement la aceste propuneri, subliniind că alegătorii sunt nemulțumiți de actuala direcție a UE și că schimbările survenite în Parlamentul European, care s-a deplasat mai mult spre dreapta, ar trebui reflectate în procesul decizional european.
„Liderii UE par tentați să ‘ascundă gunoiul sub preș’ în loc să recunoască faptul că mulți alegători sunt nemulțumiți de UE”, a spus Meloni, adăugând că „UE este un gigant birocratic invaziv” și cerând ca Italia să obțină un rol de comisar european care să abordeze problema birocrației.
În contextul negocierilor pentru posturile de conducere ale UE, Meloni a subliniat importanța recunoașterii votului alegătorilor, afirmând că este „suprarealist” să se prezinte nume pentru funcții „fără ca măcar să se pretindă că se discută semnalele alegătorilor”.
Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) condus de Meloni este în prezent al treilea ca mărime în Parlamentul European de 720 de locuri, devansându-i pe liberali.
Meloni urmărește obținerea unui portofoliu economic important pentru Roma în viitoarea Comisie Europeană, precum și un titlu de vicepreședinte executiv sau vicepreședinte pentru ECR.
În cazul unui nou mandat pentru von der Leyen, aceasta ar putea trece chiar și fără sprijinul tuturor liderilor UE, inclusiv al premierului italian. Un diplomat UE a declarat: „Nu există nicio problemă dacă trebuie să încheiem acest acord fără Meloni”.
Politic, însă, situația rămâne sensibilă, având în vedere că Meloni este liderul celei de-a treia economii ca mărime a blocului comunitar și a ieșit întărită din alegerile europene.
Înainte de reuniunea liderilor UE de joi și vineri la Bruxelles, Meloni a lansat un atac implicit la adresa președintelui francez Emmanuel Macron, criticându-l pentru viziunea „oligarhică și tehnocratică” a politicii, afirmând că va „lupta întotdeauna împotriva” acestora.
Un oficial de la Elysée, dorind să rămână anonim, a declarat marți că ideea nu este să fie exclus cineva, ci să se confirme coaliția dintre PPE, S&D și Renew, din care ECR nu face parte.