Reclamă

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că a ordonat armatei israeliene să preia controlul unei zone tampon demilitarizate la frontiera cu Siria, după ceea ce a fost descris drept răsturnarea lui Bashar al-Assad în Damasc. „Această regiune s-a aflat sub controlul unei zone-tampon stabilite prin Acordul de separație a forțelor din 1974 timp de aproape 50 de ani. Acest Acord (cu Siria) s-a prăbușit”, a declarat Netanyahu pe platforma X.

Netanyahu a afirmat că „acordul de dezangajare” de 50 de ani între cele două state a încetat și că trupele siriene și-au abandonat pozițiile. Ca urmare, liderul israelian a precizat că a dat ordin ca forțele sale să preia zona tampon și pozițiile de comandă apropiate, subliniind că „nu vom permite niciunei forțe ostile să se stabilească la granița noastră”, conform raportului celor de la France24.

Decizia premierului a fost făcută în timp ce se afla într-o vizită în Înălțimile Golan, teritoriu ocupat de Israel, aflat în vecinătate cu zona tampon. Armata a anunțat că a desfășurat forțe în zonă, invocând „posibila intrare a unor indivizi înarmați în zona tampon”. Într-un comunicat oficial, armata israeliană a precizat: „IDF (armata israeliană) a desfășurat forțe în zona tampon și în alte câteva locuri necesare pentru apărarea acesteia, pentru a asigura siguranța comunităților din Înălțimile Golan și a cetățenilor Israelului”.

Forțele israeliene afirmă că vor continua să acționeze „atât timp cât va fi necesar” pentru a păstra controlul asupra zonei tampon și a apăra națiunea, subliniind că nu interferează cu evenimentele interne din Siria. Acțiunea vine în contextul în care coaliția rebelă condusă de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham a intensificat ostilitățile împotriva forțelor guvernamentale siriene, determinând retragerea trupelor siriene din apropierea Golanului controlat de Israel, potrivit unui observator de război.

Rami Abdel Rahman, șeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, a raportat că forțele siriene s-au retras din pozițiile din provincia Quneitra, care include o parte din Înălțimile Golan. Israelul a cucerit acest teritoriu stâncos în 1967, în timpul Războiului de Șase Zile, și a început colonizarea imediat, coloniile fiind considerate ilegale conform dreptului internațional. Totuși, aceste acțiuni nu sunt recunoscute internațional, cu excepția unilaterală a Statelor Unite sub administrația Trump în 2019.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro