Reclamă
Reclamă

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a declarat că este timpul să fie introduse restricţii privind numărul navelor de croazieră care vizitează insulele populare, aceasta fiind prima măsură a Executivului de la Atena pentru a combate efectele „supraturismului”.

„Cred că o vom face anul viitor”, a afirmat Mitsotakis într-un interviu pentru Bloomberg, referindu-se la decizia de a plafona vizitele navelor de croazieră. Noile reguli ar putea duce la restricţionarea numărului total de dane din insule sau la introducerea unui sistem de licitaţie pentru sloturi, a adăugat Mitsotakis, conform Agerpres.

Turismul este esențial pentru economia Greciei, reprezentând aproape un sfert din Produsul Intern Brut. După încheierea pandemiei de Covid, Grecia a stabilit recorduri în privința numărului de vizitatori și a cheltuielilor turiștilor. În 2023, Grecia a primit 32,7 milioane de turişti, o creștere de 18% față de 2022, iar numărul de vizitatori a crescut cu aproape 25% în primul trimestru al acestui an. Croazierele au generat anul trecut venituri de 847,4 milioane de euro, mai mult decât dublul cifrei din 2022.

Reclamă

Chiar dacă decizia premierului Mitsotakis ar putea alarma industria croazierelor, este puţin probabil ca noile restricţii să afecteze semnificativ sectorul turistic, deoarece majoritatea insulelor greceşti vor continua să fie vizitate, iar multe nave vor ancora în portul Pireu, lângă Atena.

Mitsotakis a subliniat presiunile exercitate asupra celor mai populare destinaţii turistice din Grecia, precum insula Santorini. „Santorini, în sine, este o problemă”, a spus premierul, menționând că ar putea exista o discrepanţă între numărul de nave care ancorează în Santorini și contribuţia economică a acestora. De asemenea, există riscul ca alți turiști să fie descurajați de traficul intens al navelor de croazieră. „Sunt oameni care cheltuie foarte mulţi bani în Santorini şi care nu vor ca insula să fie invadată. În plus, insula nu îşi permite asta, chiar şi din punct de vedere al securităţii”, a adăugat Mitsotakis.

Santorini a fost cea mai populară destinaţie insulară din Grecia pentru navele de croazieră, înregistrând anul trecut 800 de nave de croazieră cu aproape 1,3 milioane de vizitatori, conform Hellenic Ports Association. Insula Mykonos a fost vizitată de 749 de nave de croazieră în 2023, o creștere de peste 23% față de 2022.

„Santorini este în cea mai sensibilă situaţie. Mykonos este a doua”, a concluzionat premierul Kyriakos Mitsotakis, subliniind că aceste insule sunt cele mai afectate de pe urma „supraturismului”.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro