Premierul danez Mette Frederiksen a acuzat China de susținerea Rusiei în războiul din Ucraina, subliniind că Moscova nu ar fi reușit să susțină o invazie de o asemenea amploare și durată „fără ajutorul Chinei”. Într-un interviu acordat la Adunarea Generală a ONU de la New York, Frederiksen a identificat China în rândul unui grup de țări alături de Rusia, Coreea de Nord și Iran, considerând că această cooperare strânsă „are consecințe globale uriașe”.
„Nu cred că ar fi posibil ca Rusia să aibă un război la scară largă de mai bine de doi ani și jumătate fără ajutorul Chinei”, a declarat Frederiksen. Ea a adăugat că este necesar ca Beijingul să fie responsabilizat politic pentru activitățile sale: „Nu putem continua o situație în care China ajută Rusia într-un război … în Europa, fără consecințe”.
Frederiksen a subliniat, de asemenea, necesitatea unei schimbări a relațiilor comerciale între Uniunea Europeană și China, argumentând că Europa a devenit prea dependentă de China. „Cred că trebuie să fim mai puțin dependenți de China”, a spus ea. Frederiksen a declarat că schimbarea acestei dinamici este susținută și de Comisia Europeană, reprezentată de Ursula von der Leyen.
Premierul danez a susținut apelurile care cer ca Ucrainei să i se permită utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, alăturându-se astfel cererilor liderului ucrainean Volodymyr Zelenskyy. „Nu cred că Ucraina va fi capabilă să câștige acest război dacă nu le dăm ceva mai puternic”, a afirmat Frederiksen.
Danemarca, sub conducerea lui Frederiksen, s-a poziționat printre cei mai activi susținători ai Ucrainei în cadrul UE și NATO, trimițând avioane de luptă F16 și investind în industria sa de apărare. În contextul unei presiuni internaționale crescânde, în special din partea SUA, Frederiksen a discutat despre măsurile de adoptare a unei poziții mai ferme față de Beijing, odată cu pregătirea Danemarcei de a ocupa un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU din ianuarie.
Pe fondul unui sistem ONU tensionat și al propunerilor de reformare ale Consiliului de Securitate, ministrul de externe chinez, Wang Yi, urmează să prezinte sâmbătă poziția națională a Chinei la Adunarea Generală a ONU.