În timp ce Autoritatea de Supraveghere Financiară efectuează controlase la ASF, românii plătesc polițe RCA tot mai scumpe. Nicolae Ciucă, premierul României, a explicat ce scenarii sunt luate în calcul în cazul unui nou faliment pe piața asigurărilor auto.
Concluziile sunt că Euroins are o cotă de piață destul de consistentă și la nivelul ASF trebuie găsite soluțiile ca acea cotă de piață, dacă într-adevăr intră în insolvență, să poată fi preluată pentru că e vorba de foarte mulți oameni și companii de transport care vor fi afectate., a declarat el.
Dar chiar și așa, premierul Nicolae Ciucă a încercat să scape de orice responsabilitate pentru un posibil scenariu negativ. Astfel că el a explicat că Autoritatea de Supraveghere Financiară nu se află în subordinea Guvernului, ci a Parlamentului.
Guvernul va interveni în cazul unui faliment Euroins
Cu alte cuvinte, implicarea executivului într-o potențială nouă criză pe piața de polițe RCA nu este necesară. Ci se va lua această decizie doar atunci când cele două Birouri Permanente vor solicita intervenția.
Situația Euroins urmează să fie prezentată Parlamentului, odată ce ASF va finaliza controlul la liderul pieței de asigurări auto obligatorii. După audieri, se va decide la nivel de țară ce se va întâmpla mai departe, în speranța că scenariul City Insurance nu va fi repetat.
ASF este o agenție subordonată Parlamentului României (…) Discuțiile pe care eu le-am avut, în calitate de premier, cu președintele ASF, au fost îndreptate tocmai în a afla dacă este nevoie de intervenție guvernamentală și care sunt efectele pe care intrarea în insolvență a Euroins le poate produce asupra cetățenilor., a explicat el.
Singurii care plătesc pentru un posibil faliment nu sunt însă oficialii, ci românii de rând. Doar în ultimul an, polițele RCA s-au majorat cu 30%. În condițiile în care oricum, în 2022, prețurile au fost majorate.
Simultan, cei responsabili pentru falimentul City Insurance sunt de negăsit. Astfel că cercetările încă continuă, dar instanțele responsabile nu au aplicat încă nicio pedeapsă. Cu toate că cei implicați au fugit cu sume mari de bani, care nu le aparțineau lor, ci românilor plătitori.
Primul care a avertizat despre o posibilă insolvență a Euroins a fost Marcel Ciolacu. Liderul PSD era însă sigur în acel moment că Guvernul României, pe care și el îl va conduce din luna mai, va găsi cea mai bună variantă pentru a evita un dezastru.