Reclamă
Reclamă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, în cadrul recepţiei de la Ambasada Statelor Unite ale Americii, că speră ca Statele Unite să ajungă, în anii următori, cel puţin pe unul dintre primele trei locuri în topul investitorilor străini, şi pe primul loc între partenerii comerciali din afara Europei. „Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră, cu ocazia celebrării celei de-a 248-a aniversări a Zilei Independenţei Statelor Unite ale Americii”, a spus premierul Ciolacu.

Premierul a subliniat în discursul său că „relația bilaterală pe care am construit-o are la bază valorile democratice pe care le împărtășim”. De asemenea, a menționat că relația este întărită de ajutorul României pentru eforturile SUA în combaterea terorismului și de sprijinul SUA pentru aderarea la OCDE.

Marcel Ciolacu a reiterat angajamentul României pentru întărirea Flancului estic al NATO și cooperarea în domeniul apărării, inclusiv prin dezvoltarea de parteneriate în industria de apărare. „Este cunoscut faptul că România datorează, în parte, propria creştere economică investiţiilor americane, prin transferul de tehnologie şi cunoaştere realizate”, a adăugat el.

Reclamă

Potrivit premierului, comerţul dintre România şi SUA a atins, în 2023, peste 5,3 miliarde USD, impulsionat de cele peste 8.700 de societăţi comerciale cu participare americană din România. „În acelaşi timp, comerţul cu servicii se apropie de pragul a 2 miliarde de dolari”, a spus Ciolacu.

Premierul a amintit și despre proiectele majore, cum ar fi Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și proiectul Centralei SMR de la Doicești, care ar putea deschide noi orizonturi de cooperare regională. „Potențialul acestei industrii de a contribui la creșterea economică a României trebuie valorificat”, a adăugat el.

În discursul său, Ciolacu a salutat cooperarea economică și în domeniul energetic între România și SUA, reiterând importanța acesteia pentru ambele părți. „România este un stat în continuă creștere și transformare”, a spus el, menționând eforturile de reformă internă menite să ducă la o integrare mai profundă pe piața globală și la o viață mai bună pentru poporul român.

Premierul a subliniat că sprijinul SUA este esențial pentru aderarea la OCDE și pentru accesarea programului Visa Waiver, ceea ce va favoriza investițiile străine în România. „Contăm în continuare pe sprijinul SUA pentru îndeplinirea acestor obiective importante”, a concluzionat Marcel Ciolacu.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro