Premierul Marcel Ciolacu a atras atenția asupra riscului creșterii fenomenului de radicalizare în România, în contextul global actual, menționând totodată că, în prezent, violența etnică și religioasă extremă nu se manifestă în țara noastră. Cu ocazia celei de a V-a ediții a Congresului Federației Comunităților Evreiești din România, Ciolacu a subliniat angajamentul Guvernului de a combate antisemitismul și a promova drepturile și libertățile fundamentale.

În mesajul prezentat de Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei premierului, Ciolacu a evidențiat importanța dialogului și respectului între comunitățile evreiești, minorități și majoritatea populației. Premierul a identificat, de asemenea, necesitatea combaterii antisemitismului și a discursului instigator la ură, cu referire specială la manifestările online și la necesitatea educației în cunoașterea împărțită a culturii și istoriei evreiești.

Guvernul României, conform declaraţiilor premierului, pregătește actualizarea strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, care va include campanii de educație și conștientizare, precum și acțiuni dedicate cunoașterii vieții evreiești și digitalizării arhivelor istorice relevante.

Totodată, Marcel Ciolacu a recunoscut contribuția semnificativă a Federației Comunităților Evreiești din România în păstrarea identității iudaice, promovarea patrimoniului istoric și cultural, cinstirea memoriei ostașilor evrei și victimelor Holocaustului, precum și în educația tinerelor generații despre Holocaust și consecințele sale.