Guvernul britanic, condus de premierul Rishi Sunak, a refuzat o ofertă venită din partea Comisiei Europene care ar fi permis tinerilor britanici să trăiască, să studieze sau să lucreze în Uniunea Europeană pentru o perioadă de până la patru ani. Propunerea, destinată persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, vine ca o surpriză în contextul relațiilor post-Brexit dintre Regatul Unit și blocul european.

Refuzul a fost emis vineri, în urma obiecțiilor venite din partea laburiștilor care, deși au respins propunerea, și-au exprimat dorința de a îmbunătăți cooperarea cu Uniunea Europeană, respectând totodată "liniile roșii" stabilite de Regatul Unit.

Într-o declarație din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se sublinia că această inițiativă ar fi putut reprezenta o oportunitate pentru o "colaborare mai strânsă", argumentând că mobilitatea tinerilor este benefică relației dintre cele două părți. Totuși, guvernul britanic a subliniat că libera circulație a fost încheiată și nu intenționează să redeschidă această discuție. Cu toate acestea, a fost menționată deschiderea pentru încheierea de acorduri individuale cu statele membre ale UE, evidențiindu-se un interes particular pentru un astfel de acord cu Franța.