Reclamă
Reclamă

Premierul armean, Nikol Paşinian, a transmis joi un mesaj preşedintelui american, Joe Biden, cu ocazia Zilei Independenţei SUA, în care a subliniat că Armenia este pregătită să ridice relaţiile cu Statele Unite „la nivelul unui parteneriat strategic,” conform EFE, citată de Agerpres.

„Sunt bucuros să observ că ataşamentul faţă de extinderea cooperării noastre pe mai departe (…) se reflectă în conceptul de ridicare a dialogului strategic între Armenia şi Statele Unite la nivelul unui parteneriat strategic,” a afirmat Paşinian în mesajul său.

Premierul armean a evidenţiat importanţa valorilor universale ale libertăţii, justiţiei şi democraţiei care au stat la baza creării Statelor Unite ale Americii. Aceste idealuri, reflectate în Declaraţia de Independenţă a SUA, continuă să fie o sursă de inspiraţie şi de încurajare în lumea întreagă.

Reclamă

„Armenia acordă importanţă rolului SUA în procesul de restabilire a păcii în regiunea noastră şi apreciază sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea, independenţa, democraţia, integritatea teritorială şi inviolabilitatea frontierelor Republicii Armenia,” a adăugat Paşinian.

Declaraţia premierului cu privire la disponibilitatea Armeniei pentru un parteneriat strategic cu SUA vine într-un moment în care relaţiile dintre Erevan şi Moscova sunt la cel mai scăzut nivel de la disoluţia Uniunii Sovietice în decembrie 1991.

În februarie, Paşinian a „îngheţat” participarea Armeniei la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţa militară post-sovietică condusă de Rusia şi care mai include Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

La sfârşitul lunii mai, Paşinian a afirmat că două ţări membre ale OTSC, pe care nu le-a numit, au fost implicate în pregătirile Azerbaidjanului pentru războiul din 2020 din Nagorno-Karabah. Presa din Erevan a menţionat atunci că ar fi vorba de Rusia şi Belarus, conform The Moscow Times.

În urmă cu trei săptămâni, premierul a declarat că Armenia va părăsi OTSC, deşi nu a precizat când va intra în vigoare această decizie. Paşinian, care acuză OTSC de inactivitate în faţa agresiunii azere, a declarat că procesul ar putea fi finalizat într-o lună sau „într-un an sau trei.”

Declaraţiile recente ale premierului armean marchează un posibil punct de cotitură în politica externă a Armeniei, indicând dorinţa de a consolida relaţiile cu Statele Unite, în contextul unor relaţii tensionate cu Rusia.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro