Reclamă

Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, a anunțat că țara sa va ceda patru sate de frontieră către Azerbaidjan și va reveni la frontierele sovietice, cu scopul de a evita un nou conflict armat. Această decizie a fost luată în cadrul unui demers de pace, care își propune să prevină escaladarea tensiunilor dintre cele două țări din Caucazul de Sud.

„Alegem pacea și nu războiul”, a declarat Pashinyan în timpul unei vizite la frontieră. El a precizat că Armenia va demarca și delimita întreaga frontieră, inclusiv zonele care, de la destrămarea Uniunii Sovietice, au fost sub controlul armean, dar care aparțin de fapt teritoriului internațional al Azerbaidjanului.

Premierul armean a adăugat că, dacă nu se iau aceste măsuri, alternativa ar fi o nouă rundă de lupte sângeroase, care ar putea izbucni „până la sfârșitul săptămânii”.

Azerbaidjanul a solicitat în repetate rânduri restituirea exclavelor. Armenia, pe de altă parte, spera să utilizeze aceste teritorii ca monedă de schimb, prin retragerea trupelor azeriene din aproximativ 215 kilometri pătrați de teritoriu armean, ocupat în urma unei invazii din 2022. Această propunere a fost însă refuzată, așa că Armenia va returna cele patru sate, pentru a evita o nouă ofensivă din partea Azerbaidjanului.

Până în prezent, nu s-a făcut nicio mențiune despre posibilitatea ca Azerbaidjanul să cedeze în schimb o exclavă armeană de pe teritoriul său, a cărei suprafață este aproximativ egală cu cea a celor patru sate.

Această declarație vine în contextul vizitei secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în Armenia. Acesta a lăudat sprijinul tot mai mare al țării pentru Ucraina și a afirmat că alianța va susține „suveranitatea și integritatea teritorială” a Armeniei.

Relațiile Armeniei cu Occidentul s-au intensificat în urma conflictului armat dintre Rusia și Ucraina. Anul trecut, Pashinyan declara pentru POLITICO că Rusia nu mai este un partener de încredere în materie de securitate.

În aceeași zi, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a vizitat fosta regiune Nagorno-Karabah, care se află în interiorul granițelor țării sale, dar care a fost sub control armean până anul trecut. Regiunea a fost recucerită de Azerbaidjan în urma unei ofensive din septembrie, care a provocat o criză umanitară prin deplasarea a aproximativ 100.000 de locuitori armeni.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro