Substanţial.

ro a reuşit să descopere, în premieră pentru români, informaţia despre cea mai mare revoluţie în istoria medicinei. După ce, în mai mulţi ani în care s-a reuşit transplantul de inimă de la un donator viu, în moarte cerebrală, astăzi, tehnologia şi cercetările au evoluat în aşa fel încât s-a reuşit primul transplant de inimă „moartă”. Este vorba despre prima inimă căreia i-au fost readuse bătăile prin proceduri de pompare artificială a sângelui.

Conform postării doctorului specialist, Jacob Niall Schroder, director al Programului de transplant de inimă, doctorii de la Divizia Cardiovasculară şi Chirurgie Toracică de la Universitatea Duke din SUA au încheiat cu succes prima donaţie de inimă după moarte / Donation after death (DCD) .

Doctorul a postat un video pe pagina sa de twitter în care arată efectiv cum o inimă care nu mai bătea este readusă la viaţă prin pulsare artificială şi bate în afara unui corp viu.

Identitatea donatorului şi a celui care a primit inima readusă la viaţă rămân anonime, însă operaţia în sine reprezintă o reuşită care deschide, începând de astăzi, cele mai multe drumuri spre reducerea numărului de oameni de pe listele de aşteptare pentru o inimă, aceştia având astfel mult mai multe şanse la viaţă.