Cadavrul unei femei din Arad, care a decedat în spital acum trei ani și căreia i s-a pus diagnosticul de COVID-19, a fost deshumat de către anchetatori în urma unei sesizări penale depuse de familia pacientei.

Familia suspectează că femeia a fost tratată greșit de medici, deoarece nu ar fi fost infectată cu virusul SARS-CoV-2.

Ileana Sîrbu, o profesoară de matematică în vârstă de 75 de ani, era soția unui fost politician din Arad, profesorul Pavel Sîrbu. Acesta a deținut funcții precum președinte al PSD Arad (1997-2001), inspector general școlar timp de cinci ani și consilier județean (1996-2004).

Femeia a murit în spital pe 16 decembrie 2020. Din cauza protocoalelor stricte impuse de pandemie, familia nu a putut să-i organizeze o înmormântare conform tradițiilor.

De asemenea, familia s-a plâns că nu a fost informată cu privire la identitatea persoanei decedate, deoarece cadavrul a fost sigilat în permanență.

Familia a depus plângere penală

În martie 2021, familia a depus o plângere penală împotriva medicilor, susținând că Ileana Sîrbu a primit un tratament pentru COVID-19, în ciuda faptului că nu ar fi fost infectată cu virusul SARS-CoV-2.

Soțul acesteia, Pavel Sîrbu, a declarat că niciunul dintre membrii familiei nu a avut infecția, inclusiv el, care dormea în același pat cu soția sa. El a afirmat că soția sa a fost internată pentru o altă afecțiune ușoară și că nu a fost permisă comunicarea cu ea în timpul spitalizării.

Pavel Sîrbu a adăugat că, ulterior, a aflat de la personalul medical că starea de sănătate a soției sale s-a agravat din cauza presupusei infecții cu COVID-19, deși nivelul de oxigen din sânge era de aproximativ 95%, ceea ce nu justifica intubarea.

Familia a solicitat o anchetă imediat după deces și a insistat pentru deshumare încă din începutul anului 2021, însă cererea a fost respinsă de procurori. După aproape trei ani, procurorii au decis că este necesară deshumarea pentru a clarifica cauzele decesului.

Pavel Sîrbu si-a exprimat speranța că se va face lumină în acest caz și că va fi dovedit faptul că soția sa a fost ucisă de un tratament aplicat pentru o boală pe care nu o avea.

Cu toate că medicii au pus diagnosticul de COVID-19 în 2020, expertiza medico-legală ulterioară nu a putut stabili cu certitudine dacă pacienta a fost sau nu infectată cu virusul.

Familia nu crede că femeia ar fi avut COVID-19

Drept urmare, experții au considerat că este necesară deshumarea pentru a preleva probe biologice.

La Cimitirul Pomenirea din Arad, au fost prezenți membrii familiei, procurorul de caz, polițiști și reprezentanți ai Institutului de Medicină Legală Timișoara.

După procedura de exhumare și prelevarea de probe biologice, familia a putut să organizeze o înmormântare conform tradițiilor.

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad au declarat că deshumarea a avut loc în cadrul unei anchete privind uciderea din culpă și falsul în înscrisuri oficiale. În acest stadiu al anchetei, procurorii au refuzat să ofere alte informații.