Un tribunal din Rusia a decis luni prelungirea detenției jurnalistei ruso-americane Alsu Kurmașeva până pe 5 iunie, marcând un nou episod în campania împotriva presei independente de către Kremlin.

Jurnalista, care face parte din echipa Radio Free Europe/Radio Liberty, este acuzată de publicarea de „informații false” despre armata rusă și de neînregistrare ca agent al „străinătății”, capete de acuzare ce pot aduce până la 15 ani de închisoare.

În timpul audierii, Kurmașeva a subliniat condițiile precare de detenție. Președintele RFE/RL, Stephen Capus, a condamnat acuzațiile ca fiind lipsite de fundament, denunțând situația ca o „stratagemă politică”. Jurnalista, reținută în condiții grele, era în Rusia pentru a-și vizita mama bolnavă, neputând părăsi ulterior țara după ce i-au fost confiscate pașapoartele.

Organizații pentru drepturile omului și Statele Unite au criticat această detenție, subliniind natura politică a acuzațiilor și utilitatea lor în contextul mai larg al represiunilor împotriva cetățenilor americani. Detenția lui Alsu Kurmașeva este văzută ca parte a eforturilor Rusiei de a suprima vocile critice, mai ales în contextul invaziei rusești în Ucraina.