Praznicul de astăzi este destinat cu preponderență celor care au trecut în neființă. Conform randuielii bisericești, astăzi preoțîi oficiază slujbe speciale. În cadrul rugăciunilor, sunt pomenite toate numele celor care nu mai sunt printre noi. Familiile care au suferit pierderi ale celor dragi pot da în această zi de pomană. Praznicul va fi oficiat în acest an conform normelor impuse după izolare.
Praznicul din sâmbătă Morților- tradițîi
Praznicul de astăzi are legătură directă cu Sărbătoarea Sfintelor Paști. Conform tradiției, după Înviere, Cerurile sunt deschise până la Rusalii. Se spune că în această perioada cei adormiți pot vizită și lumea trupească din care au plecat. Tocmai în acest sens se rostesc astăzi rugăciuni pentru odihnă sufletelor celor care au trecut la Domnul. în bisericile orotodoxe, sunt aduși colaci și colivă care mai apoi sunt împărțite persoanelor nevoiașe.
Obiceiuri uitate
Praznicul Moșilor de vara este asociat cu o serie de obiceiuri, multe dintre ele uitate. Se spune că în această zi dacă oamenii scot apă din fântână este bine să arunce acolo un bănuț. Acesta îi va ajută pe cei adormiți în a trece vămile văzduhului pentru a-și găși liniștea. Tot astăzi, din bătrâni nu se matură, asta pentru că spuneau înaintașii noastri că morților le poate intră praful în ochi. O altă tradiție străveche presupune că pomană dată să fie în vase de lut. Alături de hrană cei care dăruiesc trebuie să adauge și flori sau cireșe, având în vedere că acesta este sezonul lor. Praznicul și rugăciunile rostite astăzi în biserica le aduc spiritelor eliberate în Joia Mare liniștea pe care o caută. În Transilvania, gospodinele pregătesc în această zi plăcinte și cozonac, precum de Paște. O parte dintre acestea sunt pentru consum propriu, iar restul se dăruiesc. Cei îndurerați pentru persoanele dragi care au trecut în neființă merg astăzi ila cimitire și aprind lumanri pentru cei adormiți. De cruci se agață coronițe de flori.