Tort cu căpșuni și cremă de vanilie
Tort cu cremă densă și fructe
Blat:
- 6 ouă
- 190 g zahăr
- 190 g făină
- 30 g unt
- o linguriță esență de portocale
Crema de vanilie:
- 3 gălbenușuri
- 3 linguri amidon
- 100 g zahăr
- 700 ml lapte
- 50 g unt
- vanilie
- 200 ml frișcă lichidă
- 500 gr căpșuni
Blat
-
Se prepară mai întâi pandișpanul pentru blat. Se încălzește cuptorul la 180 grade. Ouăle și zahărul se bat cu mixerul la bain marie până se încălzesc.
-
Se ia vasul de pe foc și se continuă mixarea la viteză mare încă 10 minute, până își triplează volumul și compoziția este pufoasă.
-
Se topește untul și se lasă la foc mic până începe să devină auriu (va avea un ușor gust de alune). Se toarnă în fir subțire peste compoziția de ouă cu zahăr.
-
Se adaugă apoi făina cernută, puțin câte puțin, amestecând ușor, cu o lingură de lemn, de sus in jos. Se tapetează o formă de tort cu pereți detașabili cu hârtie de copt și se toarnă compoziția cu grijă.
-
Se coace până devine auriu. Verificați cu scobitoarea. Se lasă la răcit in tavă 10 minute și apoi se scoate blatul pe un grătar și se lasă să se răcească complet.
Crema
-
Gălbenușurile se freacă cu zahărul și amidonul, apoi se adaugă treptat laptele rece, amestecând cu țelul să nu se formeze cocoloașe. Se pune vasul pe foc, se adaugă vanilia.
-
Se fierbe la foc mic până se îngroașă, amestecând continuu. La final se adaugă untul.
-
Se lasă la răcit și se pune la frigider cel puțin o ora.Se bate frișcă lichidă. Jumătate din frișcă se adaugă in crema rece, încorporând cu grijă.
Asamblare
-
Căpșunile se spală și se lasă la scurs, se opresc câteva cu codiță pentru decor.
-
Se taie blatul rece în trei și se asamblează tortul. Se pune primul blat în tavă de tort cu inel detașabil, se adaugă deasupra jumătate din crema, se presară căpșuni și se adaugă al doilea blat.
-
Se pune restul de crema, căpșuni și ultimul blat se îmbracă în restul de frișcă. Se decorează cu căpșuni și se pune la rece cel puțin 2-3 ore.