Un fenomen meteo din ce în ce mai frecvent în ultimele luni, norul de praf saharian, a sosit în România ieri, afectând mai multe zone ale țării, în special în sud-est. Prezența acestuia a fost observată în special la primele ore ale dimineții, iar mulți români și-au descoperit mașinile acoperite de acest praf specific, cu o textură unică.
Deși fenomenul este vizual spectaculos, îngrijorările legate de impactul pe care praful saharian îl poate avea asupra sănătății oamenilor au reapărut. Potrivit specialiștilor, particulele de praf se inhalează ușor, iar în funcție de momentul zilei și de intensitatea acestuia, pot afecta sau nu starea de sănătate. În general, praful saharian nu reprezintă o problemă pentru plămâni, având în vedere cantitatea prezentă în aerul din România în aceste momente.
Totuși, oamenii cu afecțiuni pulmonare, boli grave și astm pot întâmpina probleme. Pentru a preveni complicațiile, se recomandă ca aceștia să poarte masca de protecție atunci când ies din casă. Masca este foarte eficientă împotriva particulelor de praf și le ține la distanță.
„Nu mai avem doar influența continentală, eurasiatică, ci iată, nord-africană. Praful vine adus de vânturi cu un tipar diferit. Nu mai contează factorii fizici, originali, ci avem factori antropici, care influențează fenomenul”, a declarat un specialist pentru observatornews.ro.
În ceea ce privește durata prezenței prafului saharian în România, meteorologii au precizat că densitatea acestuia se va diminua de mâine, când nu se va mai simți aproape deloc. „Această masă de aer va fi deasupra României marți (23 aprilie) și în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie), iar depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua”, a transmis ANM.