Prădătorul identificat în pădurile din Moldova este de fapt șacalul auriu.

O specie de temut din cauza pagubelor pe care le produce acolo unde trăiește. Acesta a fost reperat recent în județul Iași. Imaginile în care prădătorul defineala nestingherit prin natură au ajuns virale.

 

Prădătorul,” distrugător universal”

Prădătorul este intitulat strategic de către zoologi, ”distrugătorul universal”. Asta pentru că animalul este de temut atunci când pătrunde într-un econistem. Este capabil susțîn specialiștii s adistruga în jurul lui. Șacalul auriu este capabil să trăiască atât în haită cât și singur. Conform studiilor specialiștilor care l-au identificat, deocamdată în țară noastră acesta trăiește solitar. Acest fapt nu îl împiedică să vâneze tot ce îi iese în cale. La agilitate, prădătorul este comparat cu vulpea, care de asemenea atentează la diverse specii.În mediul online au fost publicate imagini cu animalul hoinărind prin natură.

 

 

Șacal auriu (Canis aureus) filmat în Codrii Iașilor!

Șacalul auriu (Canis aureus) a mai fost semnalat în județul nostru, dar nu au existat materiale atât de certe care să îi confirme prezența. Aici vă prezentam o filmare foarte bună surprinsă, cu multă răbdare, de Ben Brucker și postată în premieră pe grupul nostru Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm. Șacalul a fost semnalat prima dată la noi în Dobrogea în 1929, apoi în alte zone sudice. A avansat, încet, spre nord, și a fost considerat în general invaziv. Fiind un animal oportunist care poate fi atât solitar cât și de haită, face o concurență puternică vulpilor, și poate avea un impact dezastruos asupra speciilor pe care le pradă, inclusiv căprioare și iepuri. Dușman natural al șacalului este lupul (prădător, concurență), o prezență naturală la noi în județ acum 50-60 de ani dar acum exterminat din Codrii Iașilor. Exterminarea lupului a lăsat loc șacalului să se instaleze. Interesant, lupul a fost și el semnalat recent în trecere pe o cameră auto-declanșată a Direcției Silvice Iași într-o iarnă deosebit de rece, cel mai probabil după ce a trecut Prutul în căutarea hranei. Noi în locul șacalului am prefera nativul lup, o prezență discretă și temătoare de om în condiții normale, perfect integrată în ecositemele din zona noastră. Dar lumea e în schimbare, pădurea sub asediu din multe puncte de vedere, și nu știm dacă îl vom mai avea vreodată stabilit la noi în județ, în special cu astfel de oportuniști în preajmă. Dar cine știe? :)Video Ben Brucker, text editat de Mihai Diac folosind diverse informații de pe grupul nostru Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm, în special context despre prezența speciei în țară de la Dl. Petru Cazacu

Gepostet von Codrii Iașilor am Montag, 18. Mai 2020

 

Prădătorul u aduce neapărt circumstanțe benefice mediului înconjurător. Specialistul în zoologie,  Prof.dr. Ion Constantin, susține apariția bruscă a acestuia nu este deloc binevenită. Asta pentru că şacalul este un prădător agresiv care consumă ouăle diferitelor specii. De la șopârle, șoareci sau păsări, toate pot rămâne fără posibilitatea de a perpetuă specia din cauza acestui animal. Astfel, simplă lui prezența în pădurile din Moldova poate afecta serios ecosistemul.

Sacalul, animal oportunist

Prădătorul auriu traia, pana nu demult, doar in sudul tarii, in Dobrogea si in Delta Dunarii, unde ajunsese din stepele Rusiei, dar a avansat pe cursul raurilor in zone mai inalte si mai reci. Apoi, exemplarele mai puternice s-au raspandit in Campia de Vest si au inceput sa exploreze teritorii din Suceava, Maramures si chiar Brasov.Specialistii estimeaza ca avem in jur de 7000 de sacali, dar numarul lor a fost pana acum doar aproximat. Vanatorii si voluntarii ecologisti vor sa ii observe mai atent pentru a vedea daca specia prezinta sau nu un pericol.