Reclamă

Cu forțele de opoziție siriene înaintând rapid spre Damasc, Rusia a intervenit pentru a salva regimul președintelui Bashar al-Assad, oferindu-i o cale de evacuare sigură. Kremlinul a fost bântuit de amintirile despre asasinarea liderului libian Muammar Gaddafi și, astfel, a luat măsuri decisive pentru a-și proteja aliatul sirian, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Sub presiunea avansului rapid al insurgenților conduși de fosta ramură al-Qaeda, HTS, Moscova l-a convins pe Assad că pierderea războiului era iminentă. Astfel i-a fost oferit lui și familiei sale trecere sigură către exil, dacă alege să parăsească Siria imediat, au declarat trei persoane familiare cu situația, sub protecția anonimatului.

Vladimir Putin l-a însărcinat pe Assad, iar serviciile secrete rusești au orchestrat evacuarea acestuia prin baza aeriană din Siria. Pentru a evita detectarea, transponderul aeronavei folosite în misiunea de evadare a fost oprit, au indicat două surse.

Fuga lui Assad a marcat finalul dinastiei Assad, care a guvernat Siria mai bine de cinci decenii. La scurt timp după plecarea sa, militanții au preluat controlul asupra Damascului fără opoziție și au proclamat victoria, punând capăt unui conflict de aproape 14 ani.

Cu prăbușirea regimului Assad, liderii ruși se confruntă acum cu incertitudinea viitorului bazelor militare strategice din Siria, precum portul din Tartus și aerodromul de la Khmeimim. Totodată, presa rusă subliniază că Moscova nu l-a abandonat pe Assad, ci încearcă să-și păstreze interesele strategice în Orientul Mijlociu.

Rusia a inițiat atacuri aeriene împotriva opoziției siriene, încercând să susțină regimul Assad. Cu toate acestea, odată ce rebelii au ocupat orașele Hama și Alepo, Rusia și-a dat seama că nu mai poate proteja regimul, conform surselor.

Ministerul de Externe rus a confirmat plecarea lui Assad din Siria, menționând dialogul permanent cu toate grupările de opoziție siriene. În paralel, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a purtat discuții pe tema crizei cu oficialii iranieni și turci la Doha, în timp ce alianțele din regiune continuă să fie testate de evenimentele recente.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro