Decizia guvernului Marii Britanii de a implementa cele mai mari reduceri de taxe din ultimii 50 de ani.
În timp ce aceștia împrumută zeci de miliarde de dolari pentru a subvenționa costurile în creștere ale energiei în această iarnă este un pariu masiv care a trimis unde de șoc pe piețele financiare.
De vineri, când ministrul de finanțe Kwasi Kwarteng a anunțat oficial planurile, lira sterlină a scăzut cu 5% față de dolarul american. Ducând pierderile totale de până acum în acest an la 21%. Euro, spre comparație, a scăzut cu aproximativ 15% față de dolar în aceeași perioadă.
Tulburările nu se termină aici. Investitorii s-au grăbit să renunțe la obligațiunile guvernamentale din Regatul Unit. Deoarece își fac griji cu privire la împrumuturile suplimentare de 72 de miliarde de lire sterline (77 de miliarde de dolari) datorate înainte de aprilie. Randamentul datoriei pe 5 ani, care se mișcă la prețuri opuse, a crescut de la aproximativ 3,6%. La mai mult de 4,4% în ultimele două sesiuni de tranzacționare. Un salt astronomic într-un colț al universului financiar care înregistrează de obicei mișcări în fracțiuni mici de la sută.
Planuri de asigurare
Banca Angliei a declarat într-o declarație de urgență că „monitorizează evoluțiile de pe piețele financiare foarte îndeaproape”, în timp ce Trezoreria Marii Britanii a declarat că planurile de asigurare a sustenabilității finanțelor guvernamentale vor fi lansate în cursul acestui an.
Dar asta poate să nu pună capăt haosului, ale cărui consecințe nu se vor limita la piețe. O liră în scădere este o veste îngrozitoare pentru o economie care poate fi deja în recesiune. Deoarece face mai costisitoare importul de bunuri esențiale precum alimente și combustibil. Acest lucru ar putea genera o inflație ridicată de zeci de ani. Care alimentează o criză a costului vieții pentru milioane de gospodării.
În consecință, Banca Angliei va fi sub presiune pentru a crește mai mult și mai rapid ratele dobânzilor. Acest lucru ar crește costul împrumuturilor pentru întreprinderi și persoane fizice. Și ar lăsa mai puțini bani pe care firmele să investească și consumatorii să îi cheltuiască.
De ce o liră sterlină este o veste proastă
Lira a atins luni un minim record în raport cu dolarul. Scăzând aproape de 1,03 USD înainte de a reveni la aproape 1,07 USD.
Atunci când o monedă își pierde valoare, poate fi de ajutor producătorilor, reducând exporturile acestora. Dar, având în vedere climatul economic mai larg, puțini ar încadra scăderea abruptă ca o evoluție pozitivă.
O mare îngrijorare este ceea ce va însemna pentru plata importurilor. Costul energiei este o preocupare deosebită pe măsură ce vremea se răcește.
Deoarece mărfurile sunt plătite de obicei în dolari, o creștere a dolarului verde și o scădere a lirei sterline vor însemna prețuri mai mari pentru importatorii din Marea Britanie. Și în timp ce țările din Europa s-au întrecut pentru a stoca gaze naturale în timp ce încearcă să-și reducă dependența de Rusia. Regatul Unit nu are o capacitate de stocare similară, lăsând-o și mai expusă la prețurile predominante de pe piață.