Bogdan Socol a fost deseori numit, „cel mai mare comentator sportiv al României după Cristian Țopescu”. De fapt, nu a fost niciodată pe locul doi, ci mereu în prima linie, mai ales pentru cei care i-au îndrăgit stilul inconfundabil de a comenta.”Socolino” așa cum era poreclit de prieteni a trăit fotbalul intens… Atât de profund încât emoția și dăruirea lui era transmisă prin calea undelor, direct la telespectatori. Meciurile comentate de regretatul Bogdan Socol nu vor putea fi uitate vreodată.
Despre ascensiunea „băiețelului” pasionat de fotbal
Bogdan Socol și-a petrecut verile în Ardeal, în casa bunicii din inima Țării Făgărașului. Locul în care a legat prietenii care vor dăinui cu siguranță și dincolo de cer. Încă de mic a simțit un fior aparte legat de lumea fotbalului. Astfel, în caietele de la școală, băiețelul timid din cauza „rârâit-ului” care mai târziu avea să îi aducă o etichetă prin care era recunoscut atât de ușor la microfon. Mai târziu, Bogdan Socol a urma Școala Superioară de Jurnalistică, decis să urmeze drumul mass mediei.
Din anul 2000, regretatul comentator s-a alăturat echipei TVR, pe partea de editare a materialelor sportive. Ulterior, Bogdan Socol a trecut pa Realitatea, Boom, iar din 2009 a făcut parte din echipa Digi Sport. Locul care i-a adus atât de multă notorietate și care i-a dat șansa să facă exact ceea ce iubea până la desăvârșire. Bogdan a realizat sute de emisiuni sportive și a comentat și mai multe meciuri, toate cu același patos.
Fanii vocii lui inconfundabile mărturiseau că acesta a comentat mereu cu aceeași îndârjire și pasiune atât meciurile de liga 1 ci și liga a 2 a. Nu a spus niciodată „pas” nici altor sporturi precum handbalul. Le-a comentat la fel de „înflăcărat” din spatele microfonului.
„Flacăra” a fost însă oprită brusc de la a încălzi inimile milioanelor de suporteri. Bogdan Socol și-a încheiat colaborarea cu DigiSport după mai multe conflicte cu reprezentanții trustului. De atunci, pare că jurnalistul nu și-a mai găsit niciodată liniștea.
A scris nu mai puțin de 5 cărți despre marea lui dragoste: sportul.Titlurile acestora au fost: 100 de fotbaliști legendari”, „Jurnalul unui iubitor de fotbal”, „Jurnalul Cupei Mondiale din 2018” și „O sută de sportivi legendari”, sunt scrierile jurnalistului.
Deși a avut numeroase colaborări ulterior, Bogdan Socol a trăit cu apăsarea că i-au fost retezate parcă aripile. Imensul lui zbor a continuat cu ardoare în sfera presei sportive. Totuși, nu nimic nu a mai fost la fel pentru regretatul comentator sportiv.
Pasiunea de a înota în ape înghețate, mod de a-și ascunde neputința legată de unul dintre marile regrete?
Rândurile în care a descris ruptura sunt, spun acum mulți dintre prietenii lui, parcă premonitorii. Bogdan a vorbit în urmă cu câteva zile despre „moartea lui profesională”, despre renunțarea la visul trăit prin meseria lui.
„Privesc tastatura și spațiul mare alb ce mi se întinde în față pe platforma WordPress și încă nu realizez momentul în care mă aflu. În urmă cu 10 ani mi s-ar fi părut o glumă proastă, iar acum 20 de ani, nici nu aș fi putut să o iau drept glumă. Dar acum, asta este realitatea. Tristă sau cum o mai fi ea, asta e realitatea. Sunt în fața unei morți. A uneia din propriile mele morți. Pentru că mai bine de două decenii, asta a fost viața mea, căreia i-am dedicat tot ce am avut mai bun.”, scria acesta pe blogul lui.
Îndepărtat de lumea în care a știut să trăiască cel mai bine, Bogdan Socol și-a găsit un refugiu. Înotul în apele înghețate, activitate pe care a vrut să o ridice la nivel de performanță. De altfel, acesta visa , spun unele cunoștințe să ajungă chiar în lotul național de înot în ape înghețate.
Jurnalistul se filma în timpul multor antrenamente și posta ulterior imaginile în mediul online. Vorbea despre acest hobby ca despre unul care poate vindeca inclusiv depresia, cancerul la sân sau alte afecțiuni. De altfel, Bogdan credea cu tărie că înotul în ape înghețate îl poate întări mental și fizic.Din nefericire, această pasiune i-a adus sfârșitul. Bogdan Socol a decedat ieri după un șoc hipotermic suferit în apă, sub stratul de gheață. Inima lui a încetat să bată însă a fost transportat de urgență la spitalul Bagdasar din Capitală. Timp de două ore, medicii au încercat să îl resusciteze însă fără rezultat.
Trăgând concluzii acum, mulți dintre cei care i-au lăsat mesaje emoționante pe pagina lui sunt convinși că astfel, acesta își ascundea durerea legată de ușile închise în carieră.
Inclusiv avocata lui, Silvia Uscov a împărtășit ideea.
„Probabil și noul său hobby reprezenta de fapt un „refugiu„, a scris avocata jurnalistului pe Facebook.
„Omorât” de cei care l-au îndepărtat de la microfon
Pe pagina de socializare a lui Bogdan Socol, s-a revărsat o mare de omagii aduse celui care a fost unul dintre cei mai buni comentatori sportivi pe care România i-a avut.
Printre mesaje de condoleanțe, mulți dintre cei care l-au cunoscut sunt convinși că parcursul lui ar fi fost altul dacă nu era „scos” de pe scaunul din prima linie a comentatorilor.
„Bogdan a murit putin cate putin cu fiecare usa care i-a ucis speranta, cu fiecare „vorba buna” rostita de nulitatile nevertebrate, in marea lor majoritate absolventi ai scolii ajutatoare de presa, mai murea putin cand urmarea comentariile meciurilor facute de niste unii care cu greu puteau fi numiti bacalaureati. A murit mai mult cand oameni pe care ii credea prieteni l-au dezamagit, cand oameni pe care ii credea prieteni i-au intors spatele, preferand confortul non-combatului cu dejectiile scolii ajutatoare de presa. Vineri a plecat putin, dar nu de tot. Drum lin in lumina Bogdan Socol!”, a scris una dintre persoanele apropiate acestuia.
” Nu înotul în ape înghețate i-a provocat moartea lui Bogdan. El murea, puțin câte puțin, zilnic, din cauza acelor ipochimeni care, deranjați de profesionalismul, scrupulozitatea și onestitatea lui, tocmai de faptul că era atât de bun încât eclipsa, i-au închis ușile în nas sau/și au pus „o vorbă bună” ca să nu îi fie deschise altele. Se expunea riscurilor pentru că ele îi ofereau adrenalina pe care înainte o obținea din succesele profesionale, din exercitarea vocației sale. „, a fost un alt mesaj publicat pe pagina lui.
„Cei care te-au dat la o parte de la microfon, sunt de fapt cei care te-au omorât. Locul tău era acolo, nu sa-ți cauți rolul prin alta parte…
Dumnezeu sa te odihneasca in pace, Bogdan Socol.”, a scris un alt apropiat pe Facebook.
Bogdan Socol a plecat spre Ceruri luându-și visul cu el. Regretatul jurnalist a lăsat acasă trei copii mici.