Ne aflăm în acea perioadă a anului în care copiii sunt cei mai fericiți. Fericirea și nerăbdarea lor începe cu seara zilei de 5 decembrie. În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie vine Moș Nicolae. Așadar, copiii își lustruiesc încălțările și le pun la ușă, așteptând cu nerăbdare momentul în care le vor găsi pline. 

Chiar dacă este un motiv de bucurie, atât pentru copii, cât și pentru părinți, sunt cazuri în care copilașii găsesc în ghetuțe o nuielușă. Este vorba despre acei copii care au fost obraznici tot anul. Iată care este, de fapt, semnificația acestei nuiele și de unde a început totul. 

Povestea nuielușei lui Moș Nicolae

Puține persoane știu că nuielușa pe care o primesc copiii obraznici de Moș Nicolae are, de fapt, o conotație religioasă. Potrivit religiei ortodoxe, Sfântul Nicolae a primit, printre sarcinile sale, atribuții legate de ocrotirea familiei și de educarea celor mici. 

Conform legendei, Sfântul Nicolae a participat la sinodul de la Niceea. Acolo, un preot, Arie din Alexandria, a spus că Iisus Hristos nu este de origine divină și nu are legătură cu Dumnezeu. Sfântul Nicolae a fost deranjat de cele spuse, motiv pentru care l-a lovit pe Arie, pe care l-a considerat eretic. 

Poveste mai puțin știută! De ce primesc copiii neascultători o nuielușă de la Moș Nicolae. Care este legenda

Acest gest s-a perpetuat prin legende și s-a ajuns la concluzia că cei care nu erau cuminți sau care se îndoiau de credință erau pedepsiți. Această pedeapsă se aplica la sate cu ajutorul unor nuielușe, adică crenguțele unor pomi fructiferi.  

Ce trebuie să facă cei mici cu nuielușa primită

Originea acestei nuielușe provine din faptele Sfântului Nicolae, care au fost preluate de Moș Nicolae. De asemenea, se mai spune că cei care primesc o nuielușă trebuie să o pună în apă. Dacă nuielușa înflorește până la Anul Nou, însemna că cei mici sunt iertați pentru obrăzniciile pe care le-a făcut.