Dacă ești mai în vârstă și ai picat testul de echilibru, nu te supăra

Privește drept înainte, pune un picior în spatele celuilalt și apoi echilibrează-te pe acel picior.

Te-ai răsturnat în mai puțin de 10 secunde? Dacă da, zilele tale pot fi numărate – cel puțin asta sugerează datele unui nou studiu publicat online săptămâna aceasta în British Journal of Sports Medicine.

Deci, dacă nu poți, este cu adevărat ceva pentru care ar trebui să-ți faci griji? Acest lucru depinde de mai mulți factori, spun cercetătorii.

1.De ce a fost efectuat studiul?

Poți sta într-un picior timp de 10 secunde? Studiul leagă acest lucru de o viață mai lungă
Pixabay

Pe măsură ce ne apropiem de 40 de ani, pierdem treptat fitness aerobică, forță musculară și flexibilitate. Dar echilibrul nostru rămâne relativ stabil, ca să spunem așa, până când ajungem la al șaselea deceniu. Și apoi echilibrul nostru începe să coboare destul de repede.

Fără un echilibru bun, oamenii pot cădea. Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire, mai mult de una din trei persoane cu vârsta de 65 de ani sau mai mult cade în fiecare an. De asemenea, îmbătrânirea face oasele mai casante. Ceea ce înseamnă că sunt mai predispuse la rupere atunci când apar căderi. Cu toate acestea, evaluările echilibrului nu sunt, în general, incluse în examenele fizice de rutină sau în verificările de sănătate. Un grup de cercetători și-a propus să afle dacă testarea echilibrului unei persoane ar putea fi un indicator de încredere al riscului de deces al unei persoane în următorul deceniu.

2.Ce a implicat studiul?

Studiul s-a bazat pe persoane care s-au înrolat în studiul de cohortă CLINIMEX Exercise (înființat în 1994). Care a evaluat relațiile dintre măsurile de fitness, variațiile exercițiului și factorii de risc cardiovascular cu morbiditatea (boală) și mortalitatea (deces). Studiul a colectat, de asemenea, date precum greutatea, grosimea pliurilor pielii și dimensiunea taliei, împreună cu un istoric medical. Participanții au fost rugați să stea pe un picior timp de 10 secunde fără sprijin.

Oamenii de știință au restrâns domeniul participanților la cei care aveau între 51 și 75 de ani la momentul primului control CLINIMEX, între februarie 2009 și decembrie 2020. De asemenea, i-au eliminat pe cei cu un mers instabil. Lăsând un total de 1.702 de participanți. Dintre care 68 la sută erau bărbați.

3.Evaluarea șoldului a fost, de asemenea, standardizată

Participanții au fost rugați să-și pună partea din față a piciorului liber în spatele piciorului în picioare și să-și țină brațele lângă ele și privirea ațintită drept înainte. Fiecărui voluntar i s-au dat trei încercări de la fiecare picior pentru a atinge testul.

4.Ce au găsit cercetătorii?

Rezultatele au arătat că 20,5% dintre participanți au eșuat evaluarea echilibrului și că probabilitatea de a eșua s-a dublat aproximativ la fiecare creștere de cinci ani de la vârsta de 51-55 de ani încolo.

Procentul fiecărei grupe de vârstă care a picat testele este următorul:

5% în grupa de vârstă 51-55 de ani.

8% în rândul grupului de vârstă 56-60 de ani.

Puțin mai puțin de 18 la sută în rândul grupului de vârstă 61-65 de ani.

Aproape 37 la sută în rândul grupului de vârstă 66-70 de ani.

54 la sută în rândul grupului de vârstă 71-75 de ani.

Aceasta înseamnă că riscul de a cădea în grupa de vârstă 71-75 de ani a fost de 11 ori mai mare decât grupa de vârstă 51-55 de ani.

Dar adevăratul șoc a venit atunci când cercetătorii au văzut că proporția deceselor în rândul celor care au picat testul în comparație cu cei care au promovat a fost semnificativ mai mare – 17,5% față de 4,5%. O diferență de aproape 13%. (Perioada medie de urmărire a fost de șapte ani.)

După ce au luat în considerare vârsta, sexul și alte condiții de bază, cercetătorii au concluzionat că persoanele în vârstă care nu pot sta pe un picior timp de 10 secunde au avut un risc cu 84% mai mare de deces din orice cauză în următorii 10 ani. Acesta este aproape dublu față de riscul celor care ar putea efectua acest exercițiu.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.