Când vine vorba de diagnosticarea unei probleme de sănătate, totul începe cu simptomele. De exemplu, pierderea inexplicabilă în greutate, lipsa de poftă de mâncare, sânge în scaune, vărsături și așa mai departe, dar ce se întâmplă dacă vă spunem că tumora poate fi asociată uneori cu un miros specific.
În mod șocant, un miros specific poate, de asemenea, să sugereze riscul de cancer. De exemplu, în timp ce secrețiile vaginale sunt normale la femei, s-ar putea să nu fie chiar în regulă dacă miros, ceea ce ar putea fi simptomatic pentru cancerul de col uterin.
Cancerul de col uterin este diagnosticat cu ajutorul unui test Papanicolau, iar modificările în secrețiile vaginale ar putea fi un semn al acestuia. Este vorba despre culoarea, consistența sau textura secreției și, cel mai important, mirosul acesteia. Experții spun că, dacă are un miros neplăcut împreună cu dureri între oasele șoldului, ar putea fi un semn de cancer.
Care sunt simptomele cancerului de col uterin?
În afară de secrețiile vaginale urât mirositoare, următoarele simptome ar putea fi asociate cu cancerul de col uterin: constipație, dureri în timpul actului intim, dureri în partea inferioară a spatelui sau a pelvisului, sângerări vaginale după menopauză, între menstruații sau după sex, sânge în urină, etc.
Diagnosticarea cancerului de col uterin
Un test Papanicolau este calea de urmat pentru un diagnostic la timp al cancerului de col uterin. Medicii recomandă ca fiecare femeie cu vârsta de peste 25 de ani să meargă la un screening regulat, indiferent dacă este sau nu activă sexual. În același timp, este esențial ca toate femeile din toate grupele de vârstă să meargă la screeninguri regulate, deoarece, în ciuda faptului că este un eveniment rar, poate afecta și femeile mai tinere de 25 de ani.
În timpul pandemiei de coronavirus, din cauza restricțiilor de izolare și a fricii de infecție, majoritatea femeilor au sărit peste vizitele regulate la medic și peste controalele de screening la timp. Screeningurile regulate, spun medicii, pot ajuta la diagnosticarea la timp și la tratament, după caz. Medicii spun că este esențial pentru a salva vieți și pentru a preveni daunele pe termen lung.