La un an de la arestarea jurnalistului american Evan Gershkovich în Rusia, eliberarea sa ar putea fi posibilă printr-un schimb cu asasinul Vadim Krasikov, condamnat în Germania. Afirmația vine în contextul în care dictatorul Vladimir Putin a indicat, în interviul cu Tucker Carlson, deschiderea Kremlinului pentru un astfel de schimb.
Gershkovich, reţinut pe nedrept pentru spionaj, nu este singurul american afectat. Paul Whelan și Alsu Kurmașeva se confruntă cu situații similare în Rusia. Inclusiv Aleksei Navalnîi a fost considerat pentru schimb, deși Casa Albă neagă orice acord.
Germania, esențială în acest schimb, este reticentă, temându-se de intrarea în „diplomație prin ostatici”. Documente obținute de Bellingcat și verdictul german confirmă implicarea Kremlinului în asasinatul comis de Krasikov.
Există opoziție puternică în Germania împotriva eliberării lui Krasikov. Ulrich Lechte și alții au exprimat ferm opoziția față de acest schimb, văzându-l ca pe un semnal greșit trimis Rusiei.
În ciuda dificultăților juridice și politice, există presiuni pentru utilizarea „diplomației prin ostatici” pentru salvarea vieților, cum arată cazul Viktor Bout și abordarea propusă de Bill Browder pentru eliberarea prizonierilor reținuți de Kremlin. Schimburile de prizonieri, deși controversate, pot deveni o modalitate de a salva vieți, indicând complexitatea relațiilor internaționale actuale.