Adesea, obișnuim să stăm picior peste picior atunci când suntem aşezaţi pe scaun sau într-un fotoliu. Această postură nu este deloc recomandată mai mult de 20 de minute, din diverse motive care au legătură, desigur, cu sănătatea.
Când stăm picior peste picior există o probabilitate extrem de mare de apariţie a problemelor de spate sau cu circulaţia sangvină.
„În primul rând, încrucișarea prea mult timp a picioarelor va crea o torsiune a vertebrelor spatelui inferior și va modifica poziția oaselor pelviene. Prin urmare, mușchii și articulațiile vor avea de suferit”, a explicat pentru topsante.com dr. Gilles Mondoloni, medic de medicină sportivă şi osteopat.
Această postură afectează circulaţia sângelui
Statul cu picioarele încrucişate poate afecta şi circulaţia normală a sângelui. Această postură provoacă un efect de compresie, care creşte presiunea intravenoasă şi duce la apariţia varicelor, informează cosmopolitan.fr. Cunoscute şi ca boală varicoasă sau venoasă, varicele sunt acele vinişoare proeminente care apar la nivelul gambei.
„Dacă boala venoasă nu este tratată la timp, pot surveni complicaţii”, explică dr. Rene Milleret, medic specialist chirurgie vasculară. Senzaţia de furnicături la nivelul picioarelor poate fi un semn că există probleme cu circulaţia sangvină.
Pot apărea dureri de spate
O altă problemă majoră pe care o poate favoriza statul picior peste picior perioade îndelungate este durerea de spate. Mai exact, este afectată regiunea lombară. Un efect rar, dar periculos, al statului picior peste picior este paralizia nervului sciatic popliteu extern.
O cercetare din anul 2014 a arătat că menţinerea picioarele încrucișate mai mult de trei ore are ca rezultat o postură cocoșată, înclinarea asimetrică a umerilor și torsiunea laterală a mușchiului pelvian, informează futura-sciences.com.
Alţi specialişti sunt de părere că nu neapărat această postură este nocivă, ci statul pe scaun pe perioade lungi de timp. „În realitate, de fapt, are efecte negative statul în aceeași poziție timp îndelungat, indiferent dacă se stă picior peste picior sau nu”, explică Merlin Thomas, medic clinician la Universitatea Monash (Australia), citat de futura-sciences.com.