Postul Paștelui, cunoscut și sub numele de Postul Mare, va avea loc în perioada 3 martie – 19 aprilie 2025, fiind cel mai lung și aspru post din calendarul bisericesc. Sărbătoarea Învierii Domnului va fi celebrată deopotrivă de credincioșii ortodocși și catolici pe 20 aprilie 2025. Este notabil faptul că, în acest an, Paștele ortodox și cel catolic cad în aceeași zi, la fel ca și sărbătoarea Floriilor, pe 13 aprilie 2025.
Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București, a subliniat importanța acestui post, descriindu-l ca pe un timp de curățire spirituală: „Este bine ca, în această perioadă a postului, să ne curățim de toate patimile, de toată răutatea și viclenia, de toate cele care ne îndepărtează de Dumnezeu și de aproape.”
Postul durează șase săptămâni, amintind de cele 40 de zile în care Mântuitorul Iisus Hristos a postit. În acest interval, credincioșii trebuie să evite alimentele de origine animală, cu excepția a două zile cu dezlegare la pește: 25 martie, de Buna Vestire, și 13 aprilie, Duminica Floriilor.
Părintele Cazacu a mai recomandat ca, în această perioadă dificilă, creștinii să își dedice timpul rugăciunii și participării la slujbe: „Este bine ca în această perioadă, creștinii să meargă să se spovedească și să se împărtășească… Postul aduce liniște interioară, pe care, uneori, o putem dobândi greu, dar care, odată atinsă, este extrem de valoroasă.”
În pregătirea Postului, pe 23 februarie se lasă sec de carne, iar pe 2 martie sec de brânză, astfel încât pe 3 martie să se poată începe postul efectiv. „Începând cu această săptămână (din 3 martie) în biserică avem în fiecare zi Canonul cel Mare…”, a adăugat Părintele Cazacu, îndemnând credincioșii să participe la slujbele cu semnificație profundă din această perioadă.
Postul Mare este, astfel, o oportunitate de întoarcere spirituală și de apropiere de Dumnezeu, un prilej pentru reflecție și compasiune, subliniat prin tradiția și disciplina creștină de netăgăduit.