A început Postul Crăciunului 2022, unul dintre cele mai importante posturi din an. Persoanele care îl țin trebuie să renunțe la mâncarea care conține carne, ouă, lapte, și produse care au în ingrediente aceste alimente. Un medic cunoscut trage un semnal puternic de alarmă în acest context.
Medicul infecționist Carmen Dorobăț avertizează că în ultima perioadă apar tot mai multe intoxicații cu toxină botulinică. În contextul în care credincioșii renunță la produsele specificate mai sus, ei se îndreaptă spre fructe, legume, care pot fi conservate. Medicul trage un semnal de alarmă spunând că infecția cu toxină botulinică se ia din conservele de pește, dar și din cele cu zacuscă.
Nu consumați aceste alimente
Boala este o urgență infecțioasă. Este important de știut că primele manifestări ale infecției nu este febra, așa cum se întâmplă în cazul altor infecții, ci mai degrabă se manifestă prin fenomene neurologice. Mai exact, cel care s-a infectat nu poate deschide bine ochii, mucoasa nazală i se usucă și nu mai poate înghiți normal.
Botulismul este o boală rară, însă foarte gravă, fiindcă toxina atacă nervii organismului, iar simptomele acestei afecțiuni pune viața în pericol celui care a contactat-o. Această infecție poate apărea în urma contaminării alimentelor sau în urma unei răni. În cazuri foarte rare, botulismul poate fi și rezultatul unui tratament medical sau al bioterorismului.
Cum apare botulismul
Botulismul poate apărea ca urmare a contaminării alimentelor sau a unei răni. Poate apărea și atunci când sporii de bacterii cresc în intestinul copilului. În cazuri rare, botulismul poate fi și rezultatul unui tratament medical sau al bioterorismului.
Așadar, toxina respectivă atacă sistemul nervos central, iar primele simptome sunt căderea pleoapelor.
„O mare problemă este aceea că toate aceste simptome sunt duse de pacient în condiții de afebrilitate. Tratamentul trebuie administrat cât mai repede pentru că boala se agravează prin toxină și o dată eliberată este foarte greu de împiedicat în a-și face efectul. Se folosește serul antibotulinic și terapia antimicrobiană”, a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț pentru DcMedical.