Nunta este unul dintre cele mai așteptate momente într-un cuplu. Trebuie planificată cu multe luni înainte, iar protagoniștii trebuie să țină cont de fiecare detaliu, de la ținute și muzică până la închirierea restaurantului și alegerea meniului. Chiar și așa, cel mai important aspect îl constituie ziua. Mulți dintre ei își doresc să se căsătorească vara, în sezonul cald, când natura este înverzită și vremea frumoasă.
Sunt sau nu permise nunțile în perioada postului
Pentru creștini, data nunții depinde însă și de post. Sunt zile, precum Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, când sunt interzise petrecerile. Conform rânduielilor ortodoxe, nunți, cumătrii și altfel de petreceri nu se fac în posturi, în ajunul și în zilele Praznicelor împărătești, dar nici în perioada dintre Crăciun și Bobotează.
Unul dintre motivele pentru care trebuie să fiți atenți atunci când vă alegeți data căsătoriei îl constituie unele dintre aceste posturi, printre care și Postul Sf. Apostoli Petru și Pavel, au dată schimbătoare de la an la an. Acest lucru vă poate pune în dificultate, dacă nu verificați cu atenție calendarul sau nu vorbiți cu un preot.
Postul înseamnă, printre altele, renunțarea la orice fel de distracție, indiferent că e o aniversare, o cumătrie sau chiar și o reuniune de școală. În cazul nunților, situația se schimbă puțin. Spre exemplu, dacă un cuplu spune că nu se pot întoarce în țară pentru căsătorie decât peste 2-3 ani, preotul este de acord să oficieze Taina Sfintei Cununii, cu condiția ca ei să nu facă și petrecere. Iar dacă totuși o fac, atunci își asumă eventualele probleme de natură religioasă. Așadar, preotul e pus în postura de a-i crede pe cuvânt.
Același lucru se întâmplă și în cazul botezului. Taina Sfântului Botez nu poate fi nici ea amânată. În schimb, masa ori petrecerea de după se pot planifica pentru o zi de frupt.