Reclamă

De astăzi a început postul Adormirii Maicii Domnului care va ține două săptămâni, până pe 15 când este ziua de sărbătoare. În ce zile au voie creștinii să consume pește.

Postul Sfintei Maria este unul dintre cele patru care au loc la o dată fixă și îi pregătește pe creștini pentru cele două mari sărbători, Schimbarea la față și Adormirea Maicii Domnului. Înainte de nașterea Fecioarei Maria din 8 septembrie, creștinii țin post pentru purificarea sufletului și trupului. 

„Postul să înceapă în ziua de 1 august și să se termine în dimineața zilei de 15 august, când începem sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.”, conform basilica.ro

Doxologia

Când este dezlegare la pește în timpul postului

Timp de două săptămâni, credincioșii se vor abține de la produsele de origine animală. Ei se vor îndrepta către legume, fructe sau cereale. Totodată, sunt îndemnați să se apropie de Dumnezeu prin rugăciune și să facă mai multe fapte bune pentru cei din jur.

În zilele de marți și joi se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare de untdelemn și la vin. Pe 6 august se poate consuma pește, când are loc sărbătoarea „Schimbarea la față.”

Medicii nutriționiști recomandă să fim cumpătați în ceea ce privește alimentarea în această perioadă. Nu este recomandat să se consume mâncăruri îmbibate în ulei. Preparatele ce vor fi consumate sunt mai ușoare, iar organismul se poate detoxifia.

„Postul nu trebuie privit ca o perioada în care putem mânca mult pentru că mâncarea este mai ușoara. Nu sunt recomandate mâncărurile îmbibate cu ulei și nici acele produse cu aspectul unor mezeluri sau brânzeturi. Acesta nu este post. Un post adevărat înseamnă cumpătare alimentară, cu legume și fructe, salate și mai ales mâncarea bunicilor noastre, varză, fasole, cartofi”, a spus Simona Tivadar, medic specialist în nutriție și boli metabolice.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro