În cursul celor 14 zile ale Postului Adormirii Maicii Domnului, credincioșii ortodocși trebuie să urmeze anumite obiceiuri pentru a fi ocrotiți de rele pe tot parcursul anului.
Postul Adormirii Maicii Domnului durează 14 zile și reprezintă a treia perioadă de post mare din an, după cel al Paștelui și cel al Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Conform tradiției populare, în această perioadă oamenii trebuie să împace, să ierte și să facă pace unii cu ceilalți, pentru ca binecuvântările să-i însoțească în tot restul anului. Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de „Paștile verii”, este cea mai importantă sărbătoare dedicată Fecioarei Maria și este sărbătorită în mai multe orașe prin procesiuni și pelerinaje cu icoane.
Ce este complet interzis în Postul Adormirii Maicii Domnului
Postul Adormirii Maicii Domnului pregătește credincioșii pentru două sărbători mari din luna august: Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului. Acest post de două săptămâni este considerat asemănător Postului Mare.
În timpul Postului Adormirii Maicii Domnului, luni, miercuri și vineri până în jurul orei 15:00, credincioșii nu consumă nicio hrană. După ora 15:00 se permite doar hrană uscată. Marțea și joia, se consumă legume fierte fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica există dezlegare la untdelemn și vin. Cu ocazia sărbătorii Schimbării la Față, este permis consumul de pește.
Cu toate acestea, mai important decât postul în sine este înfrânarea de fapte rele, iertarea, împăcarea și iubirea. Pe durata Postului Adormirii Maicii Domnului, sunt interzise nunțile și botezurile. De asemenea, în zilele Praznicelor Împărătești și în ajunul acestora, nu se fac nunți.
Petrecerile sunt considerate nepotrivite în zilele de post, iar fumatul, consumul de alcool și orice formă de exces sunt strict interzise.