Mai multe postere de campanie cu sigla NATO au apărut pe paginile de socializare ale candidatului la prezidențiale Mircea Geoană, ridicând semne de întrebare cu privire la susținerea pe care NATO ar putea să o ofere acestuia. Digi24.ro a adresat oficialilor NATO de la Bruxelles mai multe întrebări legate de această situație.
Posterele de campanie cu sigla NATO au fost vizibile pe pagina de Facebook ‘Mircea Geoană Președinte’ de câteva săptămâni. Utilizatorii ar putea interpreta prezența însemnelor NATO ca un sprijin oficial al organizației pentru Mircea Geoană. Digi24.ro a trimis întrebări către Biroul de Presă al NATO, solicitând o clarificare.
Întrebările trimise includ problematica utilizării însemnelor NATO în campanie și impactul asupra percepției alegătorilor. Farah Dakhlallah, purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, adjunctul său și Peggy Beauplet, ofițer de presă, nu au oferit încă un răspuns la aceste întrebări.
Posterele au dispărut de pe pagina de Facebook după ce întrebările au fost trimise, dar dovezile prezenței lor pot fi consultate în biblioteca de reclame a paginii. Unul dintre postere a rulat între 26 aprilie și 3 iunie 2024, având o audiență estimată la peste un milion de persoane.
Mario Carabaș, un tânăr de 21 de ani și administrator al paginii Facebook, a recunoscut într-un final că el a efectuat plățile pentru reclame. Acesta susține că totul a fost făcut din proprie inițiativă și că Mircea Geoană nu avea cunoștință de această acțiune: ‘Am vrut să postez, că-mi place de dânsul… Vă spun sigur că domnul Geoană nu știa și nu știe despre aceste pagini. Vă zic cu mâna pe inimă, sincer’.
Pe pagina de Facebook au fost observate și imagini în care Mircea Geoană folosește însemnele naționale, precum drapelul și stema, în campania sa electorală. Legea românească interzice utilizarea acestora în campanii electorale.
Digi24.ro a solicitat clarificări și de la Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea acestor însemne, dar nu a primit un răspuns până la publicarea materialului.
Mircea Geoană nu a oferit niciun răspuns în legătură cu utilizarea siglei NATO și a însemnelor naționale în campania sa. Acesta ocupă funcția de secretar general adjunct al NATO din octombrie 2019 și a declarat că nu va anunța o candidatură la președinția României cât timp se află în această funcție. Mandatul său la NATO expiră în octombrie 2024, iar primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 15 septembrie 2024.
Mircea Geoană a început deja campania electorală pe rețelele de socializare, unde au apărut mai multe pagini cu numele ‘Mircea Geoană Președinte’, indicând că ar fi un candidat independent.
NATO este o alianță militară interguvernamentală formată din 32 de țări din America de Nord și Europa, cu un manual de identitate a brandului strict reglementat, nefiind disponibil publicului general.