Reclamă

Turcia a închis definitiv miercuri postul de radio independent Açık Radyo, după o îndelungată dispută juridică cu acesta, conform unui articol publicat de Politico. Licența postului din Istanbul a fost revocată de Consiliul turc pentru radio și televiziune în luna iulie, în urma unui incident în care un invitat a descris atrocitățile din perioada Primului Război Mondial asupra minorității armene drept genocid, un termen refuzat vehement de Turcia.

Deși întârzierile administrative au permis postului să continue emisia până miercuri, Açık Radyo deține încă o bază de urmăritori puternică, având 187.000 de urmăritori pe platforma X. „După cum milioane de ascultători pot atesta cu ușurință, Açık Radyo nu poate fi redusă la tăcere, datorită impactului social pe care l-a creat de-a lungul anilor”, a afirmat postul pe X, promițând o revenire în undele radio.

Postul de radio a chemat toți ascultătorii, organizațiile profesionale și comunitatea internațională să protesteze mai ferm împotriva acestei decizii, considerând că aceasta constituie o pierdere semnificativă pentru libertatea presei și radiodifuziunii în Turcia.

În timp ce autoritatea de reglementare a mass-media nu a oferit comentarii asupra închiderii, İlhan Tașçı, membru al principalului partid de opoziție CHP, a declarat că decizia este „inacceptabilă”, subliniind că postul a respectat toate regulile în cei 30 de ani de existență.

Açık Radyo a fost recunoscut pentru eforturile sale în amplificarea vocilor societății civile asupra problemelor de mediu, egalității de gen și multiculturalismului. Sloganul postului – „deschis tuturor sunetelor, culorilor și vibrațiilor universului” – a fost reafirmat prin ultimul cântec difuzat, „Good Vibrations” al formației Beach Boys.

Sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdoğan, mediul din Turcia s-a dovedit a fi ostil pentru presa independentă, mai multe organizații internaționale solicitând Uniunii Europene să asigure protecția libertății de exprimare și a drepturilor jurnaliștilor din această țară.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro