Reclamă

Pe planeta Marte sunt mai multe gropi, sau puțuri, pe flancurile vulcanilor antici din regiunea Tharsis, despre care se știu foarte puține lucruri, dar în care s-ar putea ascunde dovezi ale vieții extraterestre, relatează Science Alert.

Aceste gropi sunt situate în cea mai mare regiune vulcanică de pe planeta roșie, care găzduiește unii dintre cei mai mari vulcani din sistemul nostru solar. Oamenii de știință cred că Marte nu mai are activitate vulcanică, deci nu există niciun risc ca acești vulcani giganți să erupă.

Brandon Johnson, geofizician la Universitatea Purdue, a explicat că aceste găuri sunt un fel de „lucarne”, locuri în care pământul de deasupra tuburilor de lavă s-a prăbușit și a creat un puț deschis în suprafață. Dacă aceste tuburi de lavă seamănă cu cele de pe Pământ, ele ar putea fi locul ideal pentru astronauți.

„Sunt cu adevărat interesante pentru că sunt locuri în care astronauții ar putea să meargă și să fie protejați de radiații,” a spus Johnson.

Nu este clar cât de adânci sunt aceste puțuri sau unde duc. Ross Beyer, cercetător la Institutul SETI, a afirmat: „Pe Pământ, aceste tuburi de lavă pot fi suficient de mari pentru a merge prin ele, dar e posibil să fie întrerupte sau să se subțieze. Aceste gropi pe care le vedem s-ar putea deschide în peșteri mai mari sau ar putea fi doar puțuri izolate. Nu există nicio modalitate de a ști ce se află în ele până nu le explorăm mai în detaliu.”

Aceste gropi ar putea fi unul dintre cele mai bune locuri pentru a căuta dovezi ale vieții extraterestre pe Marte, deoarece pot oferi un loc protejat și cald pe suprafața cu temperaturi necruțătoare a planetei. Totuși, nu este clar dacă tuburile de lavă de pe Marte ar putea fi la fel de calde precum cele de pe Lună, care pot avea o temperatură de 17 grade Celsius înăuntru.

În prezent, oamenii de știință sunt limitați la imaginile de pe camerele care orbitează în jurul planetei roșii. „Din păcate, există o limită a „unghiului” pe care îl putem obține de pe orbită pentru a privi în interiorul acestor gropi. Așa că uneori putem vedea „pereți”, uneori nu putem”, a spus Beyer.

Deși nu se știe dacă a existat sau există viață extraterestră pe planeta roșie, Johnson a concluzionat: „Este un loc bun de în care să căutăm, dar nu știm dacă există viață pe Marte”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro