Confruntată cu provocări interne și externe semnificative, Rusia se află la o răscruce de drumuri care va determina rolul său pe scena mondială în deceniile viitoare. Analiza Foreign Affairs explorează cinci scenarii posibile pentru viitorul țării, sugerând că abordarea actuală a Kremlinului ar putea duce la izolare mai profundă sau la schimbări radicale în politica internă și externă.

Putin se confruntă cu provocări semnificative legate de succesiune și de menținerea influenței Rusiei la nivel global. La vârsta de 78 de ani la sfârșitul mandatului său, el va trebui să se confrunte cu realitățile demografice și cu un sistem politic ce necesită inovație pentru a evita stagnarea sau declinul.

Comparația cu Franța evidențiază dificultățile de a transforma Rusia într-o democrație funcțională, care își respectă trecutul monarhic și revoluționar, dar nu își amenință vecinii. Această transformare ar necesita un lider de tipul lui Charles de Gaulle, o figură ce nu se profilează în peisajul actual rusesc.

Regimul autoritar al lui Putin a supraviețuit războaielor și crizelor, dar incapacitatea de a adresa problemele economice și demografice ar putea în cele din urmă să determine naționaliștii să caute o nouă direcție. Renunțarea la războiul din Ucraina și reconcilierea cu Occidentul sunt văzute ca pași necesari pentru a evita o traiectorie de autodistrugere.

Rusia, riscând să devină dependentă de China, se confruntă cu alegerea dificilă între adâncirea acestui parteneriat sau încercarea de a-și repara relațiile cu Europa și Occidentul.

Dacă Rusia ar fi prinsă în haos, există posibilitatea unei intervenții externe pentru prevenirea dezintegrării teritoriale. Totodată, viitorul Rusiei ar putea implica recunoașterea prețului pe termen lung al poziției sale anti-Occidentale și căutarea unor soluții pentru stabilizare.